MCQ Questions for Class 10 Social Science Globalisation and the Indian Economy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Globalisation and the Indian Economy MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy

Question 1. An MNC is a company that owns or controls production in
(a) one country
(b) more than one country
(c) only developing countries
(d) only developed countries

Answer

Answer: b


Question 2. The process of rapid integration or interconnection between countries through free trade, free mobility of capital and labour is called
(a) Foreign trade
(b) Liberalisation
(c) Globalisation
(d) Privatisation

Answer

Answer: c


Question 3. What was the main channel connecting countries in the past?
(a) Labour
(b) Religion
(c) Technology
(d) Trade

Answer

Answer: d


Question 4. ‘The impact of Globalisation has not been fair.’ Who among the following people have not benefitted from globalisation?
(a) Well off consumers
(b) Small producers and workers
(c) Skilled and educated producers
(d) Large wealthy producers

Answer

Answer: b


Question 5. What is the main motive behind the investments of MNCs?
(a) The main motive is to increase their assets and earn profits.
(b) The main motive is the welfare of the poor people.
(c) The main motive of an MNCs is to offer financial support to the government of their country.
(d) The main motive is to benefit foreign countries.

Answer

Answer: a


Question 6. “MNCs keep in mind certain factors before setting up production”. Identify the incorrect option from the choices given below
(a) Availability of cheap skilled and unskilled labour
(b) Proximity to markets
(c) Presence of a large number of local competitors
(d) Favourable government policies

Answer

Answer: c


Question 7. WTiich Indian company was bought over by Cargill Foods—a large American MNC? Pick out the name from the alternatives provided
(a) Amul
(b) Fun Foods Ltd.
(c) Agro Tech Foods Ltd.
(d) Parakh Foods

Answer

Answer: d


Question 8. WTiich organisation supports liberalisation of foreign trade and investments in India?
(a) International Labour Organisation (ILO)
(b) World Bank
(c) World Trade Organisation (WTO)
(d) International Monetary Fund (IMF)

Answer

Answer: c


Question 9. In which year did the government decide to remove barriers on foreign trade and investment in India?
(a) 1993
(b) 1992
(c) 1991
(d) 1990

Answer

Answer: c


Question 10. Which of the following industries have been hard hit by foreign competition?
(a) Dairy products
(b) Leather industry
(c) Cloth industry
(d) Vehicle industry

Answer

Answer: a


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Globalisation and the Indian Economy with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment