MCQ Questions for Class 10 Social Science Consumer Rights with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 5 Consumer Rights Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Consumer Rights MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 5 Consumer Rights

Question 1. Why do we need to have set rules and regulations for consumer rights?
(a) To protect and promote the interest of the consumers against unethical and unfair trade practices.
(b) To bring discipline in the country.
(c) To provide police protection to consumers during a dispute with the sellers.
(d) Its aim is to make all the sellers fair and honest.

Answer

Answer: a


Question 2. When was the Consumer Protection Act passed in India?
(a) 1968
(b) 1986
(c) 1984
(d) 1976

Answer

Answer: b


Question 3. In which year did the United Nations adopt the guidelines for consumer protection?
(a) 1960
(b) 1988
(c) 1985
(d) 1999

Answer

Answer: c


Question 4. When was the ‘Right to Information’ Act passed?
(a) October 2005
(b) March 2006
(c) December 2007
(d) September 2003

Answer

Answer: a


Question 5. What was the cause of the rise of consumer movement?
(a) The movement started to help consumers to form a group to protest against price rise.
(b) The movement grew out of consumers dissatisfaction due to unfair practices of sellers.
(c) The movement grew out of the satisfaction enjoyed by the consumers for fair practices of the sellers.
(d) The movement was started to help the sellers to promote their own interest and cheat consumers.

Answer

Answer: b


Question 6. What can be the maximum claim amount at the district level of the consumer court?
(a) Less than ₹1 lakh
(b) ₹1 crore
(c) Upto ₹20 lakhs
(d) Above ₹1 crore

Answer

Answer: c


Question 7. Which one of the following does not provide certificate of standardisation in India?
(a) ISI
(b) Agmark
(c) Hallmark
(d) COPRA

Answer

Answer: d


Question 8. When is ‘National Consumers’ Day’ celebrated in India?
(a) 26th January
(b) 22nd October
(c) 24th December
(d) 25th December

Answer

Answer: c


Question 9. The quasi-judicial machinery set up at the highest level for redressal of consumer disputes is:
(a) The District Forum
(b) The State Consumer Commission
(c) Consumers International
(d) National Consumer Disputes Redressal Commission

Answer

Answer: d


Question 10. What was the name given to the agency at the global level for the protection of consumer rights?
(a) Consumer Court of Justice
(b) International Consumer Forum
(c) Consumers Commission
(d) Consumers International

Answer

Answer: d


Question 11. Which of the following is not a function of Consumer Protection Councils?
(a) To create awareness of consumer rights among consumers.
(b) To guide consumers on how to file cases in consumer courts.
(c) To provide compensation to consumers when they are cheated by shopkeepers.
(d) To represent consumers in Consumer Courts at times.

Answer

Answer: c


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Consumer Rights with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Economics Chapter 5 Consumer Rights Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment