MCQ Questions for Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Science MCQs Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current

Question 1. The best material to make permanent magnets is
(a) aluminium
(b) soft iron
(c) copper
(d) alnico

Answer

Answer: d


Question 2. The magnetic field lines always begin from
(a) N-pole and end on S-pole.
(b) S-pole and end on N-pole.
(c) start from the middle and end at N-pole.
(d) start from the middle and end at S-pole.

Answer

Answer: a


Question 3. The magnetic field is the strongest at
(a) middle of the magnet.
(b) north pole.
(c) south pole.
(d) both poles.

Answer

Answer: d


Question 4. Material of the core of a strong magnet is
(a) aluminium
(b) soft iron
(c) copper
(d) steel

Answer

Answer: b


Question 5. Magnetic lines of force inside current carrying solenoid are
(a) perpendicular to axis.
(b) along the axis and are parallel to each other.
(c) parallel inside the solenoid and circular at the ends.
(d) circular.

Answer

Answer: c


Question 6. A soft iron bar is introduced inside a current carrying solenoid. The magnetic field inside the solenoid
(a) will become zero.
(b) will increase.
(c) will decrease.
(d) will remain unaffected.

Answer

Answer: b


Question 7. An electric generator actually acts as
(a) a source of electric charge.
(b) a source of neat energy.
(c) an electromagnet.
(d) a converter of energy.

Answer

Answer: d


Question 8. A magnetic field directed in north direction acts on an electron moving in east direction. The magnetic force on the electron will act
(a) vertically upwards.
(b) towards east.
(c) vertically downwards.
(d) towards north.

Answer

Answer: c


Question 9. The direction of force on a current carrying conductor in a magnetic field is given by
(a) Fleming’s left hand rule.
(b) Fleming’s right hand rule.
(c) Right hand thumb rule.
(d) Left hand thumb rule.

Answer

Answer: a


Question 10. The direction of induced current is given by
(a) Fleming’s right hand rule.
(b) Fleming’s left hand rule.
(c) Right hand thumb rule.
(d) Left hand thumb rule.

Answer

Answer: a


Question 11. Switches are connected to
(a) live wire.
(b) neutral wire.
(c) earth wire.
(d) any one.

Answer

Answer: a


Question 12. The most important safety method used for protecting home appliances from short-circuiting or Overloading is
(a) earthing
(b) use of stabilizers
(c) use of fuse
(d) use of electric meter

Answer

Answer: c


Fill in the Blanks

1. The magnetic field of a solenoid carrying a current is similar to that of a ……….. .
2. The direction of the induced current is given by ………..
3. A generator converts ……….. into ……….. .
4. In our houses, we receive AC electric power of ……….. V with a frequency of ……….. Hz.
5. The direction of magnetic force acting on a charged particle moving in a magnetic field can be found by ……….. .
6. According to Fleming’s left hand rule, if the first finger points in the direction of ……….., the second finger
in the direction of ……….., then the thumb will point in the direction of ……….. .

Answers

1. bar magnet
2. Fleming’s right hand rule
3. mechanical energy, electrical energy
4. 200 V, 50 Hz
5. Fleming’s left hand rule
6. magnetic field, current, force acting on the conductor

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Science Chapter 1 Magnetic Effects of Electric Current Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment