MCQ Questions for Class 10 Science Heredity and Evolution with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 9 Heredity and Evolution Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Heredity and Evolution Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Science MCQs Chapter 9 Heredity and Evolution

Question 1. Process of selecting individuals with desired characters by man is called
(a) Hybridization
(b) Reproduction
(c) Artificial selection
(d) Natural selection

Answer

Answer: c


Question 2. Which one of the following pairs are homo-logous organs?
(a) Forelimbs of a bird and wings of a bat.
(b) Wings of a bird and wings of a butterfly.
(c) Pectoral fins of a fish and forelimbs of a horse.
(d) Wings of a bat and wings of a cockroach.

Answer

Answer: a


Question 3. The theory of evolution of species by natural selection was given by
(a) Mendel
(b) Darwin
(c) Lamarck
(d) Weismann

Answer

Answer: b


Question 4. A cross between a tall pea-plant (TT) and a short pea-plant (tt) resulted in progenies that were all tall plants because
(a) tallness is the recessive trait.
(b) shortness is the dominant trait.
(c) height of pea-plant is not governed by gene T or t.
(d) tallness is the dominant trait.

Answer

Answer: b


Question 5. The number of pairs of sex chromosomes in the zygote of a human being is
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4

Answer

Answer: c


Question 6. A zygote which has an X-chromosome inherited from the father will develop into a
(a) girl
(b) boy
(c) either boy or girl
(d) X-chromosome does not influence the sex of a child.

Answer

Answer: a


Question 7. A man with blood group A marries a woman having blood group O. What will be the blood group of the child?
(a) O only
(b) A only
(c) AB
(d) Equal chance of acquiring blood group A or blood group O.

Answer

Answer: d


Question 8. What does the progeny of a tall plant with round seeds and a short plant with wrinkled seeds look like?
(a) All are tall with round seeds.
(b) All are short with round seeds.
(c) All are tall with wrinkled seeds.
(d) All are short with wrinkled seeds.

Answer

Answer: a


Question 9. If a round, green seeded pea-plant (RRyy) is crossed with a wrinkled yellow seeded pea- plant (rrYY), the seeds produced in F1 generation are
(a) round and green (b) round and yellow
(c) wrinkled and green
(d) wrinkled and yellow

Answer

Answer: b


Question 10. The human species has genetic roots in
(a) Australia
(b) Africa
(c) America
(d) Indonesia

Answer

Answer: b


Question 11. Which of the following is the ancestor of ‘Broccoli’?
(a) Cabbage
(b) Cauliflower
(c) Wild cabbage
(d) Kale

Answer

Answer: c


Question 12. The process of evolution of a species whereby characteristics which help individual organisms to survive and reproduce are passed on to their offspring and those characteristics which do not help are not passed on is called
(a) Artificial selection
(b) Speciation
(c) Hybridization
(d) Natural selection

Answer

Answer: d


Question 13. Identify the two organisms which are now extinct and are studied from their fossils.
(a) white tiger and sparrow
(b) dinosaur and fish (Knightia)
(c) ammonite and white tiger
(d) trilobite and white tiger

Answer

Answer: b


Question 14. Which of the following decides the sex of the child?
(a) male gamete, i.e., sperm
(b) female gamete, i.e., ovum
(c) both sperm and ovum
(d) mother

Answer

Answer: a


Question 15. Pure-bred pea plant A is crossed with pureĀ¬bred pea plant B. It is found that the plants which look like A do not appear in Fj geneĀ¬ration but re-emerge in F2 generation. Which of the plants A and B are tall and dwarf?
(a) A are tall and B are dwarf.
(b) A are tall and B are also tall.
(c) A are dwarf and B are also dwarf
(d) A are dwarf and B are tall

Answer

Answer: d


Question 16. In humans if gene B gives brown eyes and gene b gives blue eyes, what will be the colour of eyes of the persons having combinations
(i) Bb and (ii) BB? .
(a) (i) Blue and (ii) Brown
(b) (i) Brown and (ii) Blue
(c) (i) Brown and (ii) Brown
(d) (i) Blue and (ii) Blue

Answer

Answer: c


Question 17. A cross between two individuals results in a ratio of 9 : 3 : 3 :1 for four possible phenotypes of progeny. This is an example of a
(a) Monohybrid cross
(b) Dihybrid cross
(c) Test cross
(d) F1 generation

Answer

Answer: b


Question 18. Which of the following characters can be acquired but not inherited?
(a) Colour of skin
(b) Size of body
(c) Colour of eyes
(d) Texture of hair

Answer

Answer: b


Question 19. Those organs which have the same basic structure but different functions are called
(a) Vestigial organs
(b) Analogous organs
(c) Homologous organs
(d) None of these

Answer

Answer: c


Question 20. Those organs which have different basic structure but have similar appearance and perform similar functions are called
(a) Analogous organs
(b) Homologous organs
(c) Vestigial organs
(d) None of these

Answer

Answer: a


Question 21. The remaps (or impressions) of dead animals or plant? that lived in the remote past are known as
(a) extinct species
(b) fossils
(c) naturally selected species
(d) none of the above

Answer

Answer: b


Question 22. The process by which new species develop from the existing species is known as
(a) Evolution
(b) Natural selection
(c) Artificial selection
(d) Speciation

Answer

Answer: d


Fill in the Blanks

1. The study of the pattern of chromosomes from parents to the offspring is called ……….. .
2. The wings of a bird and mosquito are ……….. organs.
3. In Mendel’s experiment, the trait which did not appear in the F1 generation was said to be …………. .
4. The number of X chromosomes in a human ovum is ……….. .
5. ……….. proposed the “Theory of Natural Selection”.
6. If a sperm carrying ‘X’ chromosome fertilises an ovum, then the child bom will be a ……….. .
7. The process by which new species develop from the existing species is known as ……….. .
8. Transitional fossils like ……….. is a connecting link between reptiles and birds.

Answers

1. Heredity
2. analogous
3. recessive
4. two
5. Charles Darwin
6. girl
7. speciation
8. Archaeopteryx

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Science Heredity and Evolution with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Science Chapter 9 Heredity and Evolution Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment