MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Maths Chapter 10 Circles Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths Circles MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Maths MCQs Chapter 10 Circles

Circle Multiple Choice Question 1. The distance between two parallel tangents of acircle of radius 4 cm is
(a) 2 cm
(b) 4 cm
(c) 6 cm
(d) 8 cm

Answer/ Explanation

Answer: d
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 3
Reason: Here radius, r = 4 cm
Required distance,
AB = OA + OB
= r + r = 2r = 2×4 = 8 cm


2. In the given figure, if ZRPS = 25°, the value of ZROS is
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 1
(a) 135°
(b) 145°
(c) 165°
(d) 155°

Answer/ Explanation

 

Circles Class 10 MCQ With Answer: dExplaination: Reason: Since OR ⊥ PR and OS ⊥ PS
∴ ∠ORP = ∠OSP = 90°
In □ ORPS, ∠ROS + ∠ORP + ∠RPS + ∠OSP = 360°
∠ROS + 90° + 25° + 90° = 360°
∠ROS = 360° – 205° = 155°


3. A tangent is drawn from a point at a distance of 17 cm of circle C(0, r) of radius 8 cm. The length of its tangent is
(a) 5 cm
(b) 9 cm
(c) 15 cm
(d) 23 cm

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 4
Reason: In rt ∆OAP, AP² + OA² = OP²
⇒ AP² + (8)² = (17)² => AP² + 64 = 289
⇒ AP² = 289 – 64 = 225
∴ AP = √225 = 15 cm


4. The length of tangents drawn from an external point to the circle
(a) are equal
(b) are not equal
(c) sometimes are equal
(d) are not defined

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination: Reason: Since the length of tangents drawn from an external point to a circle are equal.


5. Number of tangents drawn at a point of the , circle is/are
(a) one
(b) two
(c) none
(d) infinite

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination: Reason: There is only one tangent at a point of the circle.


6. The tangents drawn at the extremities of the diameter of a circle are
(a) perpendicular
(b) parallel
(c) equal
(d) none of these

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 5
Reason: Since OP ⊥ AB and OQ ⊥ CD
∴ Z1 = 90° and Z2 = 90°
⇒ ∠1 = Z2, which are alternate angles.
∴ AB || CD


7. Tangents from an external point to a circle are
(a) equal
(b) not equal
(c) parallel
(d) perpendicular

Answer/ Explanation

 

MCQs of Maths for Class 10 With Answer: aExplaination: Reason: Tangents from external points to a circle are equal.


8. The length of a tangent drawn from a point at a distance of 10 cm of circle is 8 cm. The radius of the circle is
(a) 4 cm
(b) 5 cm
(c) 6 cm
(d) 7 cm

Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 6
Reason: In rt. AOAP, we have
OA² + AP² = OP²
⇒ OA² + (8)² = (10)2
⇒ OA² + 64 = 100
⇒ OA² = 100 – 64 = 36
∴ OA = √36 = 6 cm


MCQ Questions on Circles for Class 10 Question 9. In given figure, CP and CQ are tangents to a circle with centre O. ARB is another tangent touching the circle at R. If CP = 11 cm and BC = 6 cm then the length of BR is
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 2
(a) 6 cm
(b) 5 cm
(c) 4 cm
(d) 3 cm

Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination: Reason: Since
BQ = BR …(i) [∵ Tangents drawn from external points are equal]
CQ = CP …[Using (i)]
BC + BQ = 11
⇒ 6 + BR = 11
⇒ BR = 11 – 6 = 5 cm


10. From a point P which is at a distance of 13 cm from the centre O of a circle of radius 5 cm, the pair of tangents PQ and PR to the circle are drawn. Then the area of the quadrilateral PQOR is
(a) 60 cm²
(b) 65 cm²
(c) 30 cm²
(d) 32.5 cm²

Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers 10
Reason: OP² = OQ² + PQ²
169 = 25 + PQ²
PQ² = 144
PQ = 12
Area PQOR = ar (AOPQ) + ar (AOPR)
= \(\frac{1}{2}\) × 12 × 5 + \(\frac{1}{2}\) × 12 × 5 = 60 cm²


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Maths Circles with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Maths Chapter 10 Circles Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment