MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 Nationalism in India with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 Nationalism in India with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 10 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Nationalism in India Class 10 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Nationalism in India Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.
‘Hind Swaraj’ was written by:
(a) Abul Kalam Azad
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Patel
(d) Subhash Chandra Bose

Answer

Answer: (b) Mahatma Gandhi


Question 2.
In 1916, Gandhiji travelled to Champaran in Bihar to inspire the peasant to struggle against the:
(a) Upper caste people
(b) Landless agriculture labourers
(c) Oppressive plantation system
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Oppressive plantation system


Question 3.
In 1905, who painted the image of Bharat Mata shown as dispensing learning, food and clothing?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Abnindranath Tagore
(c) Bankim Chandra Chattopadhyay
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Abnindranath Tagore


Question 4.
Who amongst the following led the Civil Disobedience in Peshawar?
(a) Abdul Gaffar Khan
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: (a) Abdul Gaffar Khan


Question 5.
The Simon Commission was boycotted in India because:
(a) There was no Indian member in the Commission.
(b) It supported the Muslim League
(c) Congress felt that people deserved Swaraj
(d) There were differences among the members

Answer

Answer: (a) There was no Indian member in the Commission.


Question 6.
The resolution of Poorna Swaraj was adopted at which session of the Congress?
(a) Karachi
(b) Haripur
(c) Lahore
(d) Lucknow

Answer

Answer: (c) Lahore


Question 7.
Which of the following was a cause for the withdrawal of the Non-Cooperation Movement?
(a) Lack of coordination among the satyagrahi
(b) Outbreak of violence at Chauri Chaura.
(c) Gandhiji wanted to start Civil Disobedience
(d) Other nationalists persuaded Gandhiji

Answer

Answer: (b) Outbreak of violence at Chauri Chaura.


Question 8.
Who led the peasants movement in Oudh during the Non-Co-Operation Movement?
(a) Motilal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Baba Ramchandra
(d) Sardar Patel

Answer

Answer: (c) Baba Ramchandra


Question 9.
Gandhiji in his work ‘Hind Swaraj’ said that:
(a) The British must Quit India
(b) Indians must not cooperate with the British
(c) The Government must concede the right to make salt
(d) Indians must be involved in the governance of India

Answer

Answer: (b) Indians must not cooperate with the British


Question 10.
Which of the following in not true about the Rowlatt Act?
(a) It allowed the detention of prisoners for five years without trial.
(b) Gave the government powers to repress political activity
(c) It passed the Act despite opposition from the Indian members in the Imperial Legislative Council.
(d) Led to the launch of a movement under Gandhiji’s leadership.

Answer

Answer: (a) It allowed the detention of prisoners for five years without trial.


Question 11.
Which of the following best describes Satyagraha as an idea?
(a) Practising civil disobedience
(b) Resignation from official posts
(c) Appealing to the conscience of the adversary without physical force
(d) Boycott of schools and colleges

Answer

Answer: (a) Practising civil disobedience


Question 12.
Who among the following was the author of the famous novel ‘Anandamath’?
(a) Bankim Chandra Chattopadhyay
(b) Abanindranath Tagore
(c) Natesa Sastri
(d) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (a) Bankim Chandra Chattopadhyay


Question 13.
Which one of the following is not true regarding the Gandhi-Irwin Pact of 1931?
(a) Mahatma Gandhiji decided to call off the Civil Disobedience Movement
(b) Gandhiji consented to participate in a Round Table Conference
(c) The British government agreed to release the political prisoners
(d) The British government agreed to grant independence

Answer

Answer: (d) The British government agreed to grant independence


Question 14.
Mahatma Gandhi returned to India from South Africa in:
(a) 1920
(b) 1913
(c) 1910
(d) 1915

Answer

Answer: (d) 1915


Question 15.
What was the effect of the Non-Cooperation Movement on the plantation workers in Assam?
(a) They left the plantations and headed towards home
(b) They went on strike
(c) They destroyed the plantations
(d) They started using violence

Answer

Answer: (a) They left the plantations and headed towards home


Question 16.
Who among the following were associated with ‘Swaraj Party’ formed during India’s freedom struggle?
(a) C.R. Das and Jawaharlal Nehru
(b) Motilal Nehru and C.R. Das
(c) Motilal Nehru and Subhash Chandra Bose
(d) Muhammad Ali and Shaukat Ali

Answer

Answer: (b) Motilal Nehru and C.R. Das


Question 17.
Name the Sanyasi who was an indentured labourer in Fiji:
(a) Baba Ramchandra
(b) Baba Ramdev
(c) Baba Sitaraman
(d) Baba Jaidev

Answer

Answer: (a) Baba Ramchandra


Question 18.
The concept of Non-Cooperation was turned into a movement through the:
(a) surrender of government awarded titles
(b) boycott of foreign goods and schools
(c) boycott of civil services, army, police, courts and legislative councils
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 19.
By whom was the song ‘Vande Mataram’ composed?
(a) Bankim Chandra Chattopadhyay
(b) Rabindranath Tagore
(c) Sarat Chandra Chatterjee
(d) Natesa Sastri

Answer

Answer: (a) Bankim Chandra Chattopadhyay


Question 20.
How did the Indian people belonging to different communities, regions or languages develop a sense of collective belonging?
(a) Through the experience of united struggles
(b) Through cultural process
(c) Through the several of Indian folklores.
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 21.
The peasants of Kheda district could not pay the revenue because they were affected by:
(a) extreme poverty
(b) the crop failure
(c) a plague epidemic
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 22.
The relationship between the poor peasants and the Congress remained uncertain during the Civil Disobedience Movement because
(a) The poor peasants were interested in the lowering of the revenue demand
(b) They launched a no rent campaigns
(c) They were hard hit by the depression
(d) All the above

Answer

Answer: (b) They launched a no rent campaigns


Question 23.
Why was Simon Commission sent to India in 1928?
(a) To look into the functioning of Indian constitutional system and suggest reforms.
(b) To try Indian revolutionary leaders.
(c) To frame a new Constitution for India.
(d) To persuade Gandhiji to attend the Round Table Conference.

Answer

Answer: (a) To look into the functioning of Indian constitutional system and suggest reforms.


Question 24.
In the countryside, rich peasants and Jats of Uttar Pradesh actively participated in the Civil Disobedience Movement because
(a) They wanted Poorna Swaraj
(b) They were very hard hit by the trade depression and falling prices.
(c) They wanted the unpaid rent to the landlord to be remitted
(d) The government was forcing land ceiling

Answer

Answer: (b) They were very hard hit by the trade depression and falling prices.


Question 25.
Which one of the following was the main reason behind the start of the Non-Cooperation Movement in 1920?
(a) To fulfill the demand for Swaraj.
(b) To oppose the arrival of Prince of Wales.
(c) To surrender the titles vested by British.
(d) To boycott the civil services, army, police, courts and legislative councils.

Answer

Answer: (a) To fulfill the demand for Swaraj.


Question 26.
Why did General Dyer open fire on the peaceful gathering at Jallianwala Bagh on 13th April, 1919?
(a) General Dyer wanted to enforce martial law very strictly in Amritsar.
(b) He wanted to create feeling of terror and awe in the minds of satyagrahis.
(c) He wanted to demoralise the local Congress leaders.
(d) He wanted to gain prominence in the eyes of British government.

Answer

Answer: (b) He wanted to create feeling of terror and awe in the minds of satyagrahis.


Question 27.
The event that marked the beginning of the Civil Disobedience Movement was:
(a) The demand for Poorna Swaraj of 1929
(b) The Independence Day pledge of 1930
(c) The violation of Salt Law in 1930
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 28.
Which one of the following statements is not the basic concept of ‘Satyagraha’?
(a) Emphasis on the power of truth
(b) Emphasis on the need to restrain oneself
(c) Emphasis on non-violence
(d) Emphasis on enduring the British dominance

Answer

Answer: (d) Emphasis on enduring the British dominance


Question 29.
Why did the rich peasant community actively participate in the Civil Disobedience Movement? Choose the most appropriate answer from the following:
(a) Failure of talks in the 2nd Round Table Conference
(b) The Government’s refusal to reduce the revenue demand
(c) Khadi cloth was more expensive than mill cloth
(d) Racial discrimination

Answer

Answer: (b) The Government’s refusal to reduce the revenue demand


Question 30.
Which one of the following leaders headed Abadh Kisan Sabha?
(a) Jawahar lal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Motilal Nehru

Answer

Answer: (a) Jawahar lal Nehru


Question 31.
Which one of the following is not true regarding the Jallianwala Bagh incident?
(a) It took place on 10th April, 1919
(b) Satyagrahis were forced to rub their noses on the ground and crawl on thestreets
(c) Its aim was to create a ‘moral effect’ in the minds of the satyagrahis
(d) Its aim was to create a feeling of terror

Answer

Answer: (a) It took place on 10th April, 1919


Question 32.
Which one of the following is not true regarding the Rowlatt Act?
(a) It barred Indians from carrying weapons and arms
(b) It allowed detention of political prisoners without trial, for two years
(c) Its aim was to give power to the government to repress political activities
(d) It was passed by the Imperial Legislative Councils in 1919

Answer

Answer: (d) It was passed by the Imperial Legislative Councils in 1919


Question 33.
Which one of the following is not true regarding the Khilafat Movement?
(a) It aimed at bringing the Hindus and Muslims together in the Non-Cooperation Movement
(b) It aimed at defending the Ottoman Emperor’s temporal powers
(c) Muhammad Ali and Shaukat Ali led the movement in India
(d) It resulted in the restoration of the power of the Khilafat of Turkey

Answer

Answer: (d) It resulted in the restoration of the power of the Khilafat of Turkey


Question 34.
Which of the following was the cause for business classes to participate in Civil Disobedience Movement?
(a) To buy foreign goods without any restrictions
(b) To sell Indian goods without any restrictions
(c) Protection against import of foreign goods
(d) To export their goods

Answer

Answer: (c) Protection against import of foreign goods


Question 35.
In which movement did Gandhi see an opportunity to bring Muslims under the umbrella of a unified national movement:
(a) the oppressive plantation system in Champaran movement
(b) A satyagraha movement to support the peasants of the Kheda district of Gujarat
(c) A nationwide satyagraha against the proposed Rowlatt Act of 1919
(d) A non-cooperation movement in support of Khilafat as well as Swaraj

Answer

Answer: (d) A non-cooperation movement in support of Khilafat as well as Swaraj


Question 36.
Which one of the following is not true regarding the impact of the First World War on India?
(a) Defence expenditure resulted in increased taxes.
(b) Forced recruitment of soldiers was introduced in the villages
(c) Income tax was introduced and customs duties increased
(d) The hardships ended with the war as the British introduced the Rowlatt Act

Answer

Answer: (d) The hardships ended with the war as the British introduced the Rowlatt Act


Question 37.
Which pact resolved the issue of separate electorates for dalits between Gandhi and Ambedkar in 1932?
(a) Lucknow pact
(b) Nagpur pact
(c) Poona pact
(d) Surat pact

Answer

Answer: (c) Poona pact


Question 38.
Which was the main cause for boycotting foreign goods during Non- Coopeartion Movement?
(a) A symbol of western economic and cultural dominations
(b) A symbol of foreign rule
(c) A symbol of western political domination
(d) A symbol of oppressive rule

Answer

Answer: (b) A symbol of foreign rule


Question 39.
Natesa Sastri expressed and proved his love for folklore by :
(a) Believing that folklore was national literature
(b) By calling it the most trustworthy manifestation of the people’s real thoughts and characteristics
(c) By publishing a massive four-volume collection of Tamil folk tales ‘The Folklore of Southern India’
(d) All the above

Answer

Answer: (c) By publishing a massive four-volume collection of Tamil folk tales ‘The Folklore of Southern India’


Question 40.
The reason for Mahatma Gandhiji’s fast unto death in 1932, was
(a) the failure of the Civil Disobedience Movement
(b) the public resort to violence during the Civil Disobedience Movement
(c) the clash with Dr Ambedkar over his demand for a separate electorate for Dalits which he thought would halt their integration into society
(d) the failure of the Second Round Table Conference

Answer

Answer: (c) the clash with Dr Ambedkar over his demand for a separate electorate for Dalits which he thought would halt their integration into society


Question 41.
The two great writers of Bengal and Madras, who contributed to nationalism in the late nineteenth century through folklore were :
(a) Abanindranath Tagore and Ravi Verma
(b) Rabindranath Tagore and Natesa Sastri
(c) Jamini Roy and Ravi Verma
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Rabindranath Tagore and Natesa Sastri


Question 42.
Who was the President of the Muslim League in 1930?
(a) Mr M.A. Jinnah
(b) Maulana Azad
(c) Abdul Ghaffar Khan
(d) Sir Muhammad Iqbal

Answer

Answer: (d) Sir Muhammad Iqbal


Question 43.
The business groups and industrialists lost enthusiasm for the Civil Disobedience Movement because:
(a) They lost faith in Gandhiji’s methods
(b) They were frightened by the British repression
(c) The spread of violent activities worried them about prolonged disruption of business and the failure of the Round Table Conference made them afraid
(d) All the above

Answer

Answer: (c) The spread of violent activities worried them about prolonged disruption of business and the failure of the Round Table Conference made them afraid


Question 44.
Who presided over the December 1929 Session of the Congress at Lahore and what was its demand?
(a) Jawaharlal Nehru. The demand was for Poorna Swaraj or full independence
(b) Subhas Chandra Bose and “Poorna Swaraj” was its demand
(c) Mahatma Gandhi. He asked for peaceful transfer of power by the British
(d) Jawaharlal Nehru, the demand was for more representation of Indians in the Councils

Answer

Answer: (a) Jawaharlal Nehru. The demand was for Poorna Swaraj or full independence


Question 45.
The leader of the peasants in the Gudem Hills of Andhra was:
(a) Baba Ramchandra
(b) Venkata Raju
(c) Alluri Sitaram Raju
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Alluri Sitaram Raju


Question 46.
The two events which shaped Indian politics in the 1920s were:
(a) The setting up of the Simon Commission by the Tory Government in Britain which had not a single Indian member
(b) The worldwide economic depression which led to a fall in agricultural prices
(c) Both (a) and (b)
(d) The division within the Congress

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 47.
When was the Non-Cooperation programme adopted by the Congress?
(a) At Surat in December 1920
(b) At Nagpur in December 1920
(c) At Calcutta in January 1921
(d) At Bombay in December 1920

Answer

Answer: (b) At Nagpur in December 1920


Question 48.
The growth of modern nationalism in India, as in Vietnam, is closely connected to:
(a) A sense of oppression under colonialism
(b) An anti-colonial movement
(c) A discovery of unity in their struggle against colonialism
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 Nationalism in India with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 10 History Nationalism in India MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.