Iswaran the Storyteller Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

In this page you can find Iswaran the Storyteller Extra Questions and Answers Class 9 English Moments, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

Iswaran the Storyteller Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

Iswaran the Storyteller Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What was the routine of Iswaran?
Answer:
Iswaran was a cook. He was attached to Mahendra. He cooked food, washed clothes and did other household works. After completing his work, he used to take bath and read some books. He was an asset to Mahendra.

Question 2.
What happened when the wild elephant entered the school playground?
Answer:
When the wild elephant entered the school playground, there was chaos. The boys ran into their classrooms and shut the doors. The elephant pulled out the football goalpost, flattened the drum and uprooted the shrubs.

Question 3.
How did Iswaran control the wild elephant?
Answer:
Iswaran controlled the wild elephant. He took a stick in his hand, moved forward and with all his might, whacked the elephant’s third toenail. The elephant looked stunned for a minute. Finally, it shivered and collapsed.

Question 4.
How did Mahendra see the female ghost?
Answer:
One full-moon night, Mahendra heard the sound of moaning and wailing near the window. He looked out of his window. He saw a dark cloudy form clutching a bundle. He thought it to be a female ghost. He sweated and fell back on the pillow.

Question 5.
How did Iswaran describe the female ghost?
Answer:
One day, Iswaran told Mahendra that he had seen a female ghost appearing off and on at midnight during the full-moon. It was an ugly creature with matted hair and shrivelled face. It could be seen moving around with a foetus in its arms.

Question 6.
How did Iswaran entertain Mahendra?
Answer:
Iswaran was a good storyteller. He was fond of reading books on thrill and mystery. He used to tell’ various stories to Mahendra. His stories were full of suspense, horror and adventure. He compared things with extraordinary imagination.

Question 7.
Why did Mahendra expect Iswaran to be angry?
Answer:
One day, Mahendra interrupted Iswaran from telling a useless story. He scolded him badly. So, he expected him to be angry for some days. But Iswaran did not mind that and was before him as usual.

Question 8.
“Iswaran used to read Tamil Thriller.” Do you think this affected his behaviour in any way? How?
Answer:
Iswaran used to read Tamil thrillers. Yes, it affected his behaviour. He used to narrate a small incident in a detailed way. He created suspense in small things and gave surprise endings.

Question 9.
Do you think the story of a wild elephant in the school was also a figment of imagination of Iswaran ?
Answer:
Yes, I think this story was also a figment of his imagination. He was in the habit of telling stories out of nothing. A small event of elephant’s entry in the school might have been narrated in such an elaborate way.

Question 10.
“One day Mahendra went to his bed with a certain unease.” Do you think it was the influence of Iswaran’s constant mention of ghosts?
Answer:
Yes, I think he was also influenced by Iswaran’s constant mention of ghosts. He felt the presence of some spirits around him. He saw a woman ghost outside the window of his bedroom. This scared him and he ultimately left the place.

Question 11.
Mahendra resigned from his post and left the place. What do you think, could be the reason?
Answer:
Mahendra did not believe in supernatural powers. But one day, being influenced by Iswaran, he saw a woman ghost outside his window. This scared him. He decided to leave the place immediately. He resigned from his post and went away.

Question 12.
What were the elements of Iswaran’s story?
Answer:
The elements of Iswaran’s story were a tusker and a woman ghost. The story was narrated to Ganesh by Mahendra, a supervisor in a firm.

Iswaran the Storyteller Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How did Iswaran manage to make even the simplest incident interesting? Give an example. Do you think one should be imaginative like him?
Answer:
Instead of saying that he had seen an uprooted tree on the highway, he would say, “The road was deserted and I was alone. Suddenly I spotted something that looked like an enormous beast lying sprawled across the road. I was half inclined to turn and go back. But as I came closer, I saw that it was a fallen tree.” Iswaran was very imaginative. This is how he managed to make even the simplest incident interesting. I think one should be realistic instead of being too imaginative. If one is like Iswaran he is never trusted. His factual information is not accepted.

Question 2.
How did Iswaran tackle the elephant in the school building? Does it appear to beJikely? Do you think this is a positive trait of one’s personality?
Answer:
The elephant created chaos in the school. All the boys ran into the classrooms and shut the doors tight. Iswaran grabbed a cane from the hands of one of the teachers and ran downstairs. With the stick in his hand, Iswaran moved slowly towards the elephant. He whacked third toenail of the beast. The beast collapsed. This is how Iswaran tackled the mad elephant.

This incident does not appear to be plausible. It is difficult to believe that a child of a junior class can control a wild, mad elephant. No, it is not a desirable trait of one’s personality. Nobody believes such persons who are in the habit of boasting about things.

Question 3.
Mahendra did not believe in ghosts. What happened to him on the last full moon night? Do you think ghosts exist?
Answer:
One day Iswaran told Mahendra about a female ghost. It made him uneasy. He did not have the courage to look out of the window on a full moon night. He was woken up by a low moan close to his window: He did not want to see what there was. But out of curiosity, he looked outside the window.

He was shocked to see the ghost of a woman. The female ghost seemed to be an ugly creature with thick hair and a shrivelled face. It gave the impression of a skeleton holding a foetus in its arms. He was frightened. He broke into a cold sweat and fell back on the pillow, panting. No, I don’t think ghosts exist. It is only a figment of imagination.

Question 4.
Give a brief character sketch of Iswaran the storyteller. Do you think he is superstitious?
Answer:
Iswaran, a cook, was a perfect storyteller. He was greatly influenced by the Tamil authors. He always tried to introduce suspense and surprise in the narration of even the simplest incident. He usually left his story in the middle and would not take up again quickly. He had an amazing capacity to make stories.

He was boastful too. He boasted of his bravery in the school where he controlled a wild elephant. His stories were so lively that they used to leave a long lasting impact on the listener’s mind. No he was not a superstitious person. He was only a good story teller. He did not believe in any rituals or supernatural powers.

Question 5.
Who was Mahendra? How was Iswaran helpful to him?
Answer:
Mahendra was a junior superviser in a firm. Iswaran was quite attached to him and remained with him uncomplainingly wherever he was posted. Iswaran was very helpful to Mahendra. He cooked for him, washed his clothes and told him endless stories. He had an amazing capacity to produce vegetables and cooking ingredients anywhere. Mahendra’s trust in Iswaran is appreciable. He always praises him for his talent as a cook. He respects his feelings. Whenever Iswaran tells him any story, Mahendra knows that it is not true but he never scolds him.

Question 6.
‘Ghosts are a figment of our imagination.’ Discuss.
Answer:
Ghosts exist only in stories. According to some people, ghosts are the unsatisfied souls of the dead people. It is not scientific. After one’s death, it is not possible for one to come back in the shape of human beings. Some people love mystery for their own sake. Iswaran read thrillers which made him see the ghosts. Mahendra was an educated person but he was told about the female ghost by Iswaran. He had seen the female ghost only after Iswaran told him about it. It was a case of hallucination.

Question 7.
If you were Mahendra, what decision would you take at the end of the story?
Answer:
Though I would have reacted the same way after seeing the ghost, yet I would have gone into the depth of the mystery instead of leaving. Being educated, I would not believe it blindly. I would have taken the help of Iswaran and tried to follow the image. I would have tried to find out footprints the next morning.

Even Iswaran would be in my suspicion. I would have searched the are.a around my house and looked for some clues. I would not leave the mystery unresolved. Courageously I would have discussed it with Iswaran whether he had created any mischief in the guise of a woman ghost. I would also have tried to find any other things kept in the room that creates this riddle. It would have been my priority to know the fact.

Question 8.
Describe Iswaran as a cook. What are his qualities that attract you the most?
Answer:
Iswaran was a middle-aged man with a multifaceted personality. He belonged to South India and was literate. He worked as a cook for Mahendra. He was an expert cook. He would produce vegetables and cooking ingredients, seemingly out of nowhere. Without any shops for miles around, he would arrange fresh vegetables in no time. He was an asset for Mahendra. He was a very obedient person. He obeyed his master Mahendra with full dedication. He was like a magician in the art of cooking.

Iswaran is also a good storyteller. He makes his stories vivid by telling them in a unique style. He made use of gestures and dramatic skills to give a sound effect. He told stories with action. Suspense and surprise were the chief qualities of his stories that attracted us the most.

Question 9.
If you were Mahendra, would you expect Iswaran to be angry? Give reasons.
Answer:
One day, Mahendra interrupted Iswaran from telling a useless story. He felt unrest and asked him to stop telling such silly stories. He scolded him badly. So, he expected him to be angry for some days. But Iswaran did not mind that, and he was before him as usual.

If I were Mahendra, I would have not expected Iswarean to be angry. He knew’ that he was wrong. It was really unfair on his part to create unnecessary sensation in people’s hearts and minds by his stories which were really beyond imagination. I was surprised at his cheerful and talkative behaviour next day because he was a cheerful person, and so he had never felt insulted.

Leave a Comment