In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these In the Kingdom of Fools Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools with Answers

Question 1.
Who was executed in the end?
(a) The king and his minister.
(b) The guru and his disciple.
(c) The merchant and his father.
(d) The bricklayer and the goldsmith.

Answer

Answer: (a) The king and his minister.


Question 2.
The merchant could not be hanged because…………..
(a) he was not the real culprit.
(b) the real culprit was the merchant’s father.
(c)’the merchant was too thin to be properly executed on the stake.
(d) the merchant could not be found anywhere.

Answer

Answer: (c)’the merchant was too thin to be properly executed on the stake.


Question 3.
The dancing girl put the blame on ……….
(a) the bricklayer.
(b) the rich merchant.
(c) the goldsmith.
(d) the rich merchant’s father.

Answer

Answer: (c) the goldsmith.


Question 4.
The merchant said that his wall fell because…………..
(a) the thief had tried to break in.
(b) the wall was old and weak.
(c) the bricklayer had not built it right.
(d) the hole made in it was too big.

Answer

Answer: (c) the bricklayer had not built it right.


Question 5.
The thief’s brother wanted the king to punish the merchant because …………….
(a) he had stopped his brother from pursuing his ancient trade.
(b) he had refused to compensate the family for his brother’s death.
(c) his brother had been killed while pursuing his ancient trade.
(d) he had not built a good strong wall which had caused his brother’s death.

Answer

Answer: (d) he had not built a good strong wall which had caused his brother’s death.


Question 6.
How was the bricklayer produced before the king?
(a) in a chariot
(b) on a horse’s back
(c) tied hand and foot
(d) without any chains

Answer

Answer: (c) tied hand and foot


Question 7.
Who did the rich merchant blame for the weak wall?
(a) his father
(b) the thief
(c) the bricklayer
(d) to himself

Answer

Answer: (c) the bricklayer


Question 8.
Whom did the thief’s brother blame for his brother’s death?
(a) the king
(b) the minister
(c) the rich merchant
(d) the thief himself

Answer

Answer: (c) the rich merchant


Question 9.
The wall of the house collapsed on the thief. What happened to him?
(a) his leg was broken
(b) his head injured
(c) he was seriously Injured
(d) lie died on the spot

Answer

Answer: (d) he died on the spot


Question 10.
Who became fat like a street-side sacred bull?
(a) the guru
(b) the disciple
(c) the king
(d) the minister

Answer

Answer: (b) the disciple


Question 11.
What did the guru think about living in the Kingdom of Fools?
(a) enjoying the life fully
(b) was a good idea
(c) tension free life
(d) not a good idea

Answer

Answer: (d) not a good idea


Question 12.
What was the name of the currency in the Kingdom of Fools?
(a) rupee
(b) duddu
(c) dollar
(d) pound

Answer

Answer: (b) duddu


Question 13.
What punishment was given to the person who disobeyed the order?
(a) heavy fine
(b) one-week imprisonment
(c) life imprisonment
(d) death penalty

Answer

Answer: (d) death penalty


Question 14.
In the Kingdom of Fools when did the men work?
(a) during the day
(b) during the night
(c) in the morning
(d) when the sun was extremely hot

Answer

Answer: (b) during night


Question 15.
In the Kingdom of Fools, how were the king and the minister?
(a) clever
(b) kind
(c) idiot
(d) intelligent

Answer

Answer: (c) idiot


Question 16.
What was the price of all things during the foolish king’s rule?
(a) 5 duddu each
(b) 4 duddu each
(c) 1 duddu each
(d) 2 duddu each

Answer

Answer: (c) 1 duddu each


Question 17.
How did the king and his men make the guru and his disciple free?
(a) by disguising themselves as criminals
(b) by making them run from the place
(c) by passing orders
(d) None

Answer

Answer: (a) by disguising themselves as criminals


Question 18.
What made the king and his silly minister go for the stake first?
(a) Guru’s words and their own foolishness
(b) their greed
(c) their foolishness
(d) All

Answer

Answer: (a) Guru’s words and their own foolishness


Question 19.
What did the Guru plead to the king to save his disciple?
(a) to kill him first and later his disciple
(b) The king was great
(c) admired the king
(d) none

Answer

Answer: (a) to kill him first and later his disciple


Question 20.
To whom did the sanyasi pray in his heart before being executed?
(a) God
(b) His deceased father
(c) Guru
(d) All

Answer

Answer: (c) Guru


Question 21.
Why was the merchant not executed?
(a) because he was too thin to fit in the stake
(b) because he was crying
(c) because he pleaded before the king
(d) none

Answer

Answer: (a) because he was too thin to fit in the stake


Question 22.
What did the merchant plead?
(a) it was his father’s deal and not his
(b) it was goldsmith’s fault
(c) it was bricklayer’s fault
(d) None

Answer

Answer: (a) it was his father’s deal and not his


Question 23.
How did the dancing girl save herself?
(a) by putting the blame on the goldsmith
(b) by putting the blame on the minister
(c) by putting the blame on her master
(d) none

Answer

Answer: (a) by putting the blame on the goldsmith


Question 24.
Whom did the merchant hold responsible for the thief’s death and saved his own life?
(a) his father
(b) the mason who built the wall
(c) his forefathers
(d) none

Answer

Answer: (b) the mason who built the wall


Question 25.
Whom did the thief’s brother blame for the death of the thief?
(a) destiny
(b) people
(c) merchant
(d) All

Answer

Answer: (c) merchant


Question 26.
How did the thief enter the merchant’s house?
(a) jumping the wall
(b) from the backdoor
(c) by making a hole into the wall
(d) none

Answer

Answer: (c) by making a hole into the wall


Question 27.
What did the guru tell his disciple?
(a) the people were innocent
(b) the city was full of surprises
(c) behavior of foolish is unpredictable and it was not safe to live with them
(d) none

Answer

Answer: (c) behavior of foolish is unpredictable and it was not safe to live with them


Question 28.
Why did guru decide to leave the place?
(a) because of some urgent work
(b) he had a message to leave the place
(c) king ordered to leave the place
(d) because he thought that it was not safe to be with fools for a long time

Answer

Answer: (d) because he thought that it was not safe to be with fools for a long time


Question 29.
What did the guru and his disciple find at the grocery shop?
(a) many beautiful things
(b) same price for all the things
(c) a duddu
(d) none

Answer

Answer: (b) same price for all the things


Question 30.
How were the people made to obey the king’s orders?
(a) by threatening to kill
(b) by speaking to them
(c) by showing them sword
(d) none

Answer

Answer: (a) by threatening to kill


Question 31.
What did the king and his minister decide to change?
(a) people
(b) customs
(c) night with day
(d) all

Answer

Answer: (c) night with day


Question 32.
How did the guru save the people of the kingdom?
(a) by flattering the king
(b) making the king believe that the new stake will bring fortune
(c) by helping the kingdom getting rid of the foolish king and his silly minister
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 33.
Why are the people in the kingdom called foolish?
(a) because they follow all the ridiculous orders passed by their king
(b) because they listen to their king
(c) because they do silly things
(d) because they are foolish

Answer

Answer: (a) because they follow all the ridiculous orders passed by their king


Question 34.
What does this story throw light upon?
(a) foolish people and the dangers they pose
(b) kings and their ministers
(c) always be happy
(d) wise people

Answer

Answer: (a) foolish people and the dangers they pose


Question 35.
What does this story speak about?
(a) kings
(b) kings and their ministers
(c) a kingdom ruled by a foolish king and his silly minister
(d) all

Answer

Answer: (c) a kingdom ruled by a foolish king and his silly minister


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English In the Kingdom of Fools MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.