From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What prompted Anne to maintain a diary?
Answer:
After the death of her grandmother, Anne felt quite lonely. She started writing a diary to share her sorrows and joys.

Question 2.
Who became Anne’s friend, and what was the friend’s name?
Answer:
Anne’s diary became her friend. She named it ‘Kitty’.

Question 3.
For whom was Anne “a birthday present” and why?
Answer:
Anne was ‘a birthday present’ to her sister, Margot, because she came to England on Margot’s birthday and was plunked down on the table as the birthday present.

Question 4.
Why did Anne think that she was alone? Give reasons.
Answer:
Anne felt very lonely though she had loving parents and many other friends because she could not share her feelings with any one of them.

Question 5.
How do you know that Anne was close to her grandmother?
Answer:
Anne spent her early childhood with her grandmother. After her death she missed her a lot and often thought of her. She even lit a candle as a tribute to her deceased grandmother.

Question 6.
(i) Where did Anne stay before going to Holland?
(ii) Why was she in tears when she left the Montessori School?
Answer:
(i) Anne stayed at Aachen where her grandmother stayed.
(ii) When she parted with her loving teacher, Mrs Kuperus, she wept piteously.

Question 7.
Why was the entire class quaking in their boots?
Answer:
The entire class was quaking in the boots as they knew that their fate was going to be decided in a meeting. The teachers would decide who would pass and who would fail. This worried them a lot.

From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
What idea do you form of Mr Keesing as a teacher? What is that you like the most about him?
Answer:
Mr Keesing, the maths teacher, was very strict. He got annoyed with Anne as she talked too much. He warned Anne several times and after that he assigned her extra homework. When she completed it she was assigned one more essay by Mr Keesing. He found all the essays correct and laughed at her arguments. This shows his liking for Anne. At last, he tried to play a joke on Anne by giving her a ridiculous topic Quack, Quack, Quack, said mistress Chatterbox.

The poem written by Anne, completely transformed Mr Keesing. Now, he had started having fun with students and even allowed . them to talk. Mr Keesing was a good teacher. He was a very disciplined and concerned teacher. He wanted his students to be serious in his classes. However, he was a short tempered teacher who punished Anne without understanding her stand. When Anne cracked a joke on him, he took it in a positive way. This trait of his character is very impressive.

Question 2.
How does Anne feel about her father, her grandmother, Mrs Kuperus and Mr Keesing? How does Anne’s description of these characters reflect her own character? Is she fair, critical or biased about them?
Answer:
Anne Frank loved her father too much. She described him as the most adorable father she had ever – seen. She was deeply attached to her grandmother. She felt extremely lonely after her death and she even lit a candle for her on her next birthday. Anne got attached to her headmistress, Mrs Kuperous and became emotional when bidding farewell. Mr Keesing, her maths teacher was very strict and she got pretty well with him. Anne’s description of these characters shows that Anne herself is a good human being. She has respect for all. She does not hesitate in making her teacher realise that he is wrong. She is fearless but talkative. She is fair and critical in her approach. She is not biased.

Question 3.
Write a brief character sketch of Anne. How does she impress you? What will you learn from her?
Answer:
Young Anne was a very intelligent girl and had a flair for writing essays. She could write essays and convinced her teacher that the talkativeness was her birthright and that she had no control over her talkativeness as she had inherited the art from her mother. She outwitted her teacher by writing ‘ the essay. But when the teacher punished her again and asked her to write another essay, “The Incorrigible Chatterbox”, she composed a poem and gave a message through it to the teacher.

The teacher was so impressed by her little poem that he decided not to punish her. Thus, we see that she is capable of writing good essays and win the heart of Mr Keesing and make him realise his mistake. Her fearlessness, critical thinking, humility and unbiased approach are some of the values reflected in her personality. I like her creativity and humorous approach to deal with her strict maths teacher, Mr Keesing.

Question 4.
Do you think Keesing was justified in punishing Anne? Would you support such a punishment in your class? Why/Why not?
Answer:
Mr Keesing was a very strict teacher who could not tolerate Anne’s talkativeness and would punish her. He even did not try to find out why the girl was always talking in his class. He was not justified in punishing her because he should have tried to make his teaching more impressive and interesting. Anne was weak in Mathematics; naturally, she was not interested in learning in his class.

First, he insulted her and asked her to write an essay on a chatterbox. As a teacher he should have been careful enough not to insult a young girl in front of the class. He further punished her to write another essay. The children are loving young ones who should not be punished at all but treated affectionately. No, I will not support any kind of punishment. A teacher should not use punishment to control the class. He/she should understand the level of students and modify his/her method of teaching.

Question 5.
Anne was very much attached to her grandmother. What should be our attitude towards our elders? What do you learn from Anne?
Answer:
Anne Frank was a thirteen year old girl. She was born at Frankfurt in Germany. She lived there until she was four. Her parents emigrated to Holland and she was sent to stay with her grandmother. Anne was very close to her grandmother. She found her a lovely lady. She loved her the most.

After her death, Anne missed her very much. She remarks, “No one knows how often I think of her and still love her.” It shows that Anne was very much attached to her grandmother. We should be respectful and sympathetic towards our elders. We get love and wishes from our elders if we treat them respectfully. It is our duty to take a good care of our elders. We learn from Anne that if we love our elders we get love in return.

From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
Writing in a diary is a really strange experience for someone like me. Not only because I’ve never written anything before, but also because it seems to me that later on neither I nor anyone else will be interested in the musings of a thirteen-year-old school girl. Oh well, it doesn’t matter. I feel like writing, and I have an even greater need to get all kinds of things off my chest.

(a) Anne found her diary the best to share her thoughts and feelings with.
Answer:
companion

(b) The narrator thought that no one would be interested in the of a 13-year-old school girl.
Answer:
musings

(c) Writing in a diary was really a strange experience for a new hand. (True/False)
Answer:
True

(d) Give a synonymous word for ‘reflection of one’s thoughts’ from the extract.
Answer:
‘musings’

Question 2.
‘Paper has more patience than people.’ I thought of this saying on one of those days when I was
feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out. I finally stayed where I was, brooding: Yes, paper does have more patience, and since I’m not planning to let anyone else read this stiff-backed notebook grandly referred to as a‘diary’, unless I should ever find a real friend, it probably won’t make a bit of difference.

(a) Paper has more than people.
Answer:
patience

(b) Anne was feeling a little bored and listless that time.
Answer:
Depressed

(c) Anne preferred to write her musings on the blackboard. (True/False)
Answer:
False

(d) Find a synonymous word for ‘thinking a lot about something’ from the extract.
Answer:
Brooding.

Question 3.
Now I’m back to the point that prompted me to keep a diary in the first place: I don’t have a friend. Let me put it more clearly, since no one will believe that a thirteen-year-old girl is completely alone in the world. And I’m not. I have loving parents and a sixteen-year-old sister, and there are about thirty people I can call friends. I have a family, loving aunts and a good home. No, on the surface I seem to have everything, except my one true friend.

(a) Anne had loving friends and a sister.
Answer:
16 year-old

(b) Anne seemed to have everything, except her one
Answer:
True friend

(c) Anne Frank was all alone in the world. (True/False)
Answer:
False

(d) Find a synonymous word for ‘motivate’ from the extract.
Answer:
‘prompted’.

Question 4.
All I think about when I’m with friends is having a good time. I can’t bring myself to talk about anything but ordinary everyday things. We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other. In any case, that’s just how things are, and unfortunately they’re not liable to change. This is why I’ve started the diary.

(a) When Anne was with her friends, she used to talk about everyday things.
Answer:
Ordinary

(b) Although Anne spent her time with her friends, she could not in them.
Answer: confide

(c) Anne confided in her dear friends, so she started writing her diary. (True/False)
Answer: False

(d) Find the synonym of ‘confess’ from the extract.
Answer:
Confide

Question 5.
To enhance the image of this long-awaited friend in my imagination, I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would do, but I want the diary to be my friend, and I’m going to call this friend ‘Kitty’. Since no one would understand a word of my stories to Kitty if I were to plunge right in, I’d better provide a brief sketch of my life, much as I dislike doing so.

(a) Kitty was the name of diary.
Answer:
Anne’s

(b) Anne decided to provide a brief of her life before sharing her thoughts with Kitty.
Answer:
Sketch

(c) Anne never treated her diary Kitty as her friend. (True/False)
Answer:
False

(d) Give the antonym of ‘emerge/rise’ from the extract.
Answer:
Plunge

Question 6.
My father, the most adorable father I’ve ever seen,didn’t marry my mother until he was thirty-six and she was twenty-five. My sister, Margot, was born in Frankfurt in Germany in 1926. I was born on 12 June 1929. I lived in Frankfurt until I was four. My father emigrated to Holland in 1933. My mother, Edith Hollander Frank, went with him to Holland in September, while Margot and I were sent to Aachen to stay with our grandmother. Margot went to Holland in December, and I followed in February, when I was plunked down on the table as a birthday present for Margot.

(a) Anne Frank was born on in Frankfurt in Germany.
Answer:
12 June 1929

(b) Anne’s mother was
Answer:
Edith Hollander Frank

(c) Anne’s mother was senior to her father by ten years. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the synonym of ‘lovable’ from the extract.
Answer:
‘Adorable’

Question 7.
I started right away at the Montessori nursery school. I stayed there until I was six, at which time I started in the first form. In the sixth form my teacher was Mrs Kuperus, the headmistress. At the end of the year we were both in tears as we said a heartbreaking farewell.
In the summer of 1941 Grandma fell ill and had to have an operation, so my birthday passed with little celebration. Grandma died in January 1942. No one knows how often I think of her and still love her. This birthday celebration in 1942 was intended to make up for the other, and Grandma’s candle was lit along with the rest.The four of us are still doing well, and that brings me to the present date of 20 June 1942, and the solemn dedication of my diary.

(a) Anne stayed at the until she was six.
Answer:
Montessori nursery school

(b) Mrs. Kuperus was the of the Montessori nursery school.
Answer:
Headmistress

(c) Anne’s birthday was celebrated in 1932. (True/False)
Answer:
False

(d) Give the antonym of ‘jovial/joyous’ from the extract.
Answer:
Solemn.

Question 8.
Our entire class is quaking in its boots. The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next form and who’ll be kept back. Half the class is making bets. G.N. and I laugh ourselves silly at the two boys behind us, C.N. and Jacques, who have staked their entire holiday savings on their bet. From morning to night, it’s “You’re going to pass”, “No, I’m not”, “Yes, you are”, “No, I’m not”. Even G.’s pleading glances and my angry outbursts can’t calm them down. If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.

(a) The entire class was quaking in its boots because at the meeting the teachers would declare result.
Answer:
Forthcoming

(b) Half of the class was making who will pass and who will not.
Answer:
Bets

(c) According to Anne Frank, her teachers were the most predictable creatures on the earth. (True/False)
Answer:
False

(d) Give a synonym of ‘requested’ from the extract.
Answer:
Pleaded.

Question 9.
The only subject I’m not sure about is maths. Anyway, all we can do is wept. Until then, we keep telling each other not to lose heart. I get along pretty well with all my teachers. There are nine of them, seven men and two women. Mr Keesing, the old foget who teaches maths, was annoyed with me for ages because I talked so much. After several warnings, he assigned me extra homework. An essay on the subject, A Chatterbox’. A chatterbox what can you write about that? I’d worry about that later, I decided. I jotted down the title in my notebook, tucked it in my bag and tried to keep quiet.

(a) Anne’s performance was not good in …………..
Answer:
Maths

(b) Anne got pretty well with all her teachers except …………, her maths teacher.
Answer:
Mr Keesing

(c) As a punishment, Mr. Keesing asked Anne to write an essay on the subject, ‘A Chatterbox’.(True/False)
Answer:
True

(d) Give an antonym of ‘relieved’ from the extract.
Answer:
Annoyed

Question 10.
That evening, after I’d finished the rest of my homework, the note about the essay caught my eye. I began thinking about the subject while chewing the tip of my fountain pen. Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to. prove the necessity of talking. I thought and thought, and suddenly I had an idea. I wrote the three pages Mr Keesing had assigned me and was satisfied. I argued that talking is a student’s trait and that I would do my best to keep it under control, but that I would never be able to cure myself of the habit since my mother talked as much as I did if not more, and that there’s not much you can do about inherited traits.

(a) Anne argued that talking is a student’s
Answer:
Trait

(b) Anne wrote pages on the subject, ‘A Chatterbox’.
Answer:
Three

(c) Anne told her teacher that her habit of talking too much was an inherited trait from her mother. (True/False)
Answer:
True

(d) Give a synonym of ‘attributed’ from the extract.
Answer:
Trait

Question 11.
Mr Keesing had a good laugh at my arguments, but when I proceeded to talk my way through the next lesson, he assigned me a second essay. This time it was supposed to be on An Incorrigible Chatterbox’. I handed it in, and Mr Keesing had nothing to complain about for two whole lessons. However, during the third lesson he’d finally had enough. “Anne Frank, as punishment for talking in class, write an essay entitled — ‘Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox’. The class roared. I had to laugh too, though I’d nearly exhausted my ingenuity on the topic of chatterboxes. It was time to come up with something else, something original. My friend, Sanne, who’s good at poetry, offered to help me write the essay from beginning to end in verse and I jumped for joy. Mr Keesing was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d made sure the joke was on him.

(a) How did Mr Keesing react to her essay?
Answer:
Mr. Keesing had a good laugh at her arguments.

(b) Why did Mr. Keesing assign her another essay? What was it all about?
Answer:
She could not control over her habit of chatting in the class. As a punishment he gave her another essay an Incorrigible Chatterbox.

(c) What did he ask Anne to do as third punishment?
Answer:
Mr. Keesing, as punishment for talking in class, asked her to write an essay entitled ‘Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox’.

(d) What was Mr Keesing trying to do this time by giving that subject?
Answer:
Mr. Keesing was trying to play a joke on her with that ridiculous subject.

Question 12.
I finished my poem, and it was beautiful! It was about a mother duck and a father swan with three baby ducklings who were bitten to death by the father because they quacked too much. Luckily, Mr Keesing took the joke the right way. He read the poem to the class, adding his own comments, and to several other classes as well. Since then I’ve been allowed to talk and haven’t been assigned any extra homework. On the contrary, Mr Keesing’s always making jokes these days.

(a) Who is I here? What did she do?
Answer:
I here is- Anne Frank. She wrote an essay in poetic form. It was an assignment given to her by her teacher, Mr Keesing.

(b) What was it all about?
Answer:
It was about a mother duck and a father swan with three baby ducklings who were bitten to death by the father because they quacked too much.

(c) How did Mr Keesing take it?
Answer:
Mr Keesing took the joke in the right way. He added his own comments in it and read the poem to the class.

(d) How did this change the whole situation?
Answer:
Mr Keesing allowed Anne to talk in the class and never assigned any extra work. He himself started making jokes.