Discovering Tut: The Saga Continues Class 11 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Discovering Tut: The Saga Continues Class 11 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues with Answers

Question 1.
Who is Osiris?
(a) god of nature
(b) god of afterlife
(c) god of seasons
(d) god of universe

Answer

Answer: (b) god of afterlife


Question 2.
What was Tut lavished with?
(a) gold, silver, flowers
(b) lots of jewels
(c) “glittering goods: precious collars, inlaid necklaces and bracelets, rings, amulets, a ceremonial apron, sandals, sheaths for his fingers and toes all of pure gold”
(d) expensive clothing

Answer

Answer: (c) “glittering goods: precious collars, inlaid necklaces and bracelets, rings, amulets, a ceremonial apron, sandals, sheaths for his fingers and toes all of pure gold”


Question 3.
“Tut was laid to rest, laden with ……….”
(a) platinum
(b) aluminium
(c) gold
(d) silver

Answer

Answer: (c) gold


Question 4.
How did Tut die?
(a) It is a mystery
(b) Due to heart attack
(c) Due to Cancer
(d) During a war

Answer

Answer: (a) It is a mystery


Question 5.
When was Tut’s body taken back in his tomb after CT scan?
(a) After a day
(b) After 3 hours
(c) After 12 hours
(d) After 5 hours

Answer

Answer: (b) After 3 hours


Question 6.
How did the workmen lift the body for the scan?
(a) through the stairs
(b) on a hydraulic trailer
(c) through sliding
(d) through lift

Answer

Answer: (b) on a hydraulic trailer


Question 7.
When was Tut’s body taken for CT Scan in the 21st century?
(a) January 05 2005
(b) January 10, 2007
(c) June 09, 2001
(d) February 12, 2009

Answer

Answer: (a) January 05 2005


Question 8.
When was the mummy examined in X-Ray by the anatomy professor?
(a) In 1945
(b) In 1986
(c) In 1968
(d) Never

Answer

Answer: (c) In 1968


Question 9.
How did Carter cut the body of Tut?
(a) First head and then every limb
(b) first leg and then head
(c) first legs, head and then limbs
(d) limb, hand only

Answer

Answer: (a) First head and then every limb


Question 10.
Why did the third coffin put Carter in trouble?
(a) It was empty
(b) The resins used to cement Tut to the bottom of the solid gold coffin which was hardened enough
(c) The material found inside was already looted
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) The resins used to cement Tut to the bottom of the solid gold coffin which was hardened enough


Question 11.
How would you describe Tut’s tomb?
(a) gold-plated
(b) rock-cut
(c) wall paintings with gold-plate
(d) rock-cut, 26 feet underground, which had wall paintings

Answer

Answer: (d) rock-cut, 26 feet underground, which had wall paintings


Question 12.
For how many years did Tutankhamun rule Egypt?
(a) Nine
(b) Eleven
(c) Two
(d) Five

Answer

Answer: (a) Nine


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 11 English Discovering Tut: The Saga Continues MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.