Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines

Free PDF Download of CBSE Chemistry Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines. Chemistry MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry Amines MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Amines Class 12 Chemistry MCQs Pdf

1.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 1

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 14


2. The major product of the reaction between /n-dinitro benzene with NH4HS is
(a) p-Dinitro benzene
(b) m-Diamino benzene
(c) m-nitroaniline
(d) p-Diamino benzene

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 15


3.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 2

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 16


4. An organic compound C7H9N forms clear solution when dissolved in KOH after reacting with C6H5SO2Cl, ‘A’ on diazotisation at 0°C and then reaction with β-naphthol gives orangish red dye. ‘A’ on electrophilic substitution gives single product. ‘A’ is
(a) 4-Methyl aniline
(b) 2-Methyl aniline
(c) 3-Methyl aniline
(d) N-Methyl aniline

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 17


5.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 3
(a) β-Alanine
(b) α-Alanine
(c) Ethylene diamine
(d) Oxamide

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 18


6. The reaction of p-Toluidine with CHCl3 and KOH gives.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 4

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) It is carbylamine reaction, leads to formation of isocyanide (carbylamine).


7.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 5
The compound ‘A’ is
(a) propane nitrile
(b) ethane nitrile
(c) nitro methane
(d) methyl isocyanate

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 19


8.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 6
The IUPAC name of ‘Y’ is
(a) N-isopropyl methanamine
(b) N-methyl propan-2-amine
(c) N-methyl propanamine
(d) butan-2-amine

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 20


9.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 7

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
(a) sp > sp² > sp³. In CH3C≡N, ‘N’ is sp hybridised, in pyridine sp² hybridised and (CH3)3N, it is sp³ hybridised.


10. The best reagent for converting 2-Phenyl propanamide into 2-phenyl propanamine is
(a) Br2/NaOH
(b) excess of H2
(c) I2/P4
(d) LiAlH4 in ether

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 21


11. Which one of the following can be prepared by Gabriel phthalimide synthesis?
(a) Aniline
(b) o-Toluidine
(c) Benzylamine
(d) N-Methyl ethanamine

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 22


12.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 8

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 23


13. Diethyl amine, when treated with HN03 gives
(a) Diethyl ammonium nitrite
(b) Ethly alcohol
(c) N-nitroso diethyl amine
(d) Triethyl ammonium nitrite

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 24


14. Choose the amide which on reduction with LiAlH4 gives secondary amine.
(a) Ethanamide
(b) N-Methyl ethanamide
(c) N, N-diethyl ethanamide
(d) Benzamid

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 25


15. 4-Nitrotoluene is treated with bromine to get P. ‘P’ is reduced with Sn/HCl to get compound ‘Q\ ‘Q’ is diazotised and the product is treated with phosphinic acid to get compound ‘R’. ‘R’ is oxidised with alkaline KMn04 to get ‘S’. Compound ‘S’ is
(a) 2-Bromo-4-hydroxy benzoic acid
(b) 2-Bromo benzoic acid
(c) 3-Bromo benzoic acid
(d) 4-Bromo benzoic acid

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 26


16. In order to prepare a 1° amine from an alkyl halide with simultaneous addition of one CH2 group in the carbon chain, the reagent used as source of nitrogen is ____________ . [NCERT Exemplar]
(a) Sodium amide, NaNH2
(b) Sodium azide, NaN3
(c) Potassium cyanide, KCN
(d) Potassium phthalimide, C6H4(CO)2NK+

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) KCN is used to increase number of carbon atoms.


17. Amongst the given set of reactants, the most appropriate for preparing 2° amine is ____________ . [NCERT Exemplar]
(a) 2° R—Br + NH3
(b) 2° R—Br + NaCN followed by H2/Pt
(c) 1° R—NH2 + RCHO followed by H2/Pt
(d) 1° R—Br (2 mol) + potassium phthalimide followed by H3O+/heat

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 27


18. The order of basic strength of amines in aqueous solution is
(a) (CH3)3N > (CH3)2NH > CH3NH2 > NH3
(b) CH3NH2 > (CH3)2 NH > (CH3)3N > NH3
(c) NH3 > (CH3)3N > (CH3)2NH > CH3NH2
(d) (CH3)2NH > CH3NH2 > (CH3)3N > NH3

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) is correct 2° > 1° > 3° > NH3 because in 3° amines, there is stearic hindrance therefore, lone pair of electron is not readily available.


19. Which of the following is a 3° amine? [NCERT Exemplar]
(a) 1-methylcyclohexylamine
(b) Triethyl amine
(c) tert-butylamine
(d) N-methylaniline

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) Triethyl amine (C2H5)3N is tertiary amine.


20. The correct IUPAC name for CH2 = CHCH2 NHCH3 is [NCERT Exemplar]
(a) Allylmethylamine
(b) 2-amino-4-pentene
(c) 4-aminopent-l-ene
(d) N-methylprop-2-en-l-amine

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) Amino group is preferred over double bond.


21. Which of the following is the weakest Bronsted base? [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 9

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) Aniline is weakest because C6H5-group is electron withdrawing and there is +ve charge on 3 out of 5 resonating structures.


22. Which of the following reagents would not be a good choice for reducing an aryl nitro compound to an amine? [NCERT Exemplar]
(a) H2 (excess)/Pt
(b) LiAlH4 in ether
(c) Fe and HCl
(d) Sn and HCl

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) LiAlH4 is not good reducing agent to reduce nitro group.


23. The correct decreasing order of boiling points among amines and their corresponding acids and alcohols is
(a) R – CH2 NH2 > RCOOH > RCH2OH
(b) RCH2NH2 > RCH2OH > RCOOH
(c) R – CH2OH > R – CH2NH2 > RCOOH
(d) R – COOH > R – CH2OH > R – CH2NH2

Answer

Answer: d


24. Aniline is less basic than ethylamine. This is due to
(a) Conjugation of lone pair of nitrogen with the ring
(b) The insoluble nature of aniline
(c) More Kfc value of aniline
(d) Hydrogen bonding

Answer

Answer: a


25. Primary amine reacts with carbon disulphide and HgCl2 to produce alkyl isothiocyanate. This reaction is
(a) Carbylanine reaction
(b) Hoffmann bromamide reaction
(c) Perkin reaction
(d) Hoffmann mustard oil reaction

Answer

Answer: d


26. Hinsberg’s reagent is
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 1

Answer

Answer: b


27. Nitration of aniline is carried out after acylation because
(a) Acylation dectivates the — NH2 group
(b) Oxidation can be prevented
(c) O-and p-products are obtained in good yield
(d) All of these

Answer

Answer: d


28. NH2 group in aniline is
(a) Ortho directing
(b) Meta directing
(c) Ortho and para directing
(d) Para directing

Answer

Answer: c


29. Primary and secondary amines cannot be distinguished by
(a) Schiff’s reagent
(b) Carbylamine reaction
(c) Hoffmann’s bromamide reaction
(d) Iodoform test

Answer

Answer: b


30. Which of the following cannot be identified by carbyl amine test?
1. C2H5NH2
2. C6H5NH2
3. C6H5 — NH — C6H5
4. (C2H5)3N
(a) 1, 2
(b) 1, 2, 4
(c) 3, 4
(d) 2, 4

Answer

Answer: c


31.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 2
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 3
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 4

Answer

Answer: b


32.Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 5
Here, Z is
(a) RCH2 CH2NH2
(b) RCH2NH2
(c) RCH2CONH2
(d) RNH2

Answer

Answer: b


Note: In the following questions two or more options may be correct. (Q.23 to Q.25)
33. Which of the following cannot be prepared by Sandmeyer’s reaction? [NCERT Exemplar]
(a) Chlorobenzene
(b) Bromobenzene
(c) Iodobenzene
(d) Fluorobenzene

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(c) and (d). Iodobenzene and fluorobenzene can’t be prepared by Sandmeyer’s reaction.


34. The product of the following reaction is ____________ . [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 10

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) and (b) because -NHCOCH3 is o and -directing.


35. Under which of the following reaction conditions, aniline gives p-nitro derivative as the major product? [NCERT Exemplar]
(a) Acetyl chloride/pyridine followed by reaction with cone. H2SO4+ cone. HNO3.
(b) Acetic anyhdride/pyridine followed by cone. H2SO4 + cone. HNO3.
(c) Dil. HCl followed by reaction with cone. H2SO4 + cone. HNO3.
(d) Reaction with cone. HNO3 + cone. H2SO4.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 28


36. Match the compounds given in Column I with the items given in Column II. [NCERT Exemplar]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) (ii)
(b) (i)
(c) (iv)
(d) (iii)


Note: In the following questions a statement of assertion followed by a statement of reason is given. Choose the correct answer out of the following choices. (Q.27 and Q.28)
(a) Assertion and reason both are correct and reason is correct explanation of assertion.
(b) Assertion and reason both are wrong statements.
(c) Assertion is correct but reason is wrong statement.
(d) Assertion is wrong but reason is correct statement. –
(e) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation of assertion.
37. Assertion: Acetanilide is less basic than aniline. [NCERT Exemplar]
Reason: Acetylation of aniline results in decrease of electron density on nitrogen.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) Assertion and reason both are correct and reason is correct explanation of assertion.


38. Assertion: Only a small amount of HCl is required in the reduction of nitro compounds with iron scrap and HCl in the presence of steam. [NCERT Exemplar]
Reason: FeCl2 formed gets hydrolysed to release HCl during the reaction.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) Assertion and reason both are correct and reason is correct explanation of assertion.


39. The pKb of N,N-Dimethyl aniline is ____________ than aniline.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: lower


40. -OCH3 ____________ the basic character of amines.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: increases


41. CH3CH2NH2 has ____________ boiling point than (CH3)2NH.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: higher


42. The number of isomers of C7H9N are ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 29


43. Tertiary amines do not react with Hinsberg’s reagent. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
True, because they do not have H attached to Nitrogen.


44. Tertiary amines form salt with HN02 soluble in water [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
True. (CH3)3N + HNO2 → (CH3)3NHNO2


45. Aniline and ethyl amine can be distinguished by Azodye test. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
True. Aniline reacts with NaNO2+ HC;l at 0°C to 5°C and with phenol to give orange azodye, ethyl amine does not.


46. Give the IUPAC name of H2N—CH2—CH2—CH=CH2.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
But-3-en-1 -amine.


47. What is the structure and IUPAC name of the compound, allyl amine?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 30


48. Give the common and IUPAC name of the compound:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 11

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
3-Methylaniline or 3-Methylbenzenamine is IUPAC name. Common name is w-Toluidine.


49. Write the chemical equations for the following chemical reactions: A primary amine is prepared from a primary alkyl halide.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
RX + NH3 → RNH2 + HX


50. How is aniline obtained from benzoic acid?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 31


51. How is /n-nitroaniline obtained from nitrobenzene? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 32


52. Out of CHJNHJ and (CH3)3N, which one has higher boiling point? [Delhi 2014(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
CH3NH2 has higher boiling point.3


53. Arrange the following compounds in increasing order of solubility in water:
C6H5NH2, (C2H5)2NH, C2H5NH2 [Delhi 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
C6H5NH2 < (C2H5)2NH < C2H5NH2 is the increasing order of solubility in water.


54. Why is an alkylamine more basic than ammonia? [Delhi 2011; Foreign 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
It is because alkyl groups are electron releasing in alkyl amines, they will increase electron density on ‘N’, therefore, they are more basic than NH3.


55. Arrange the following compounds in an increasing order of basic strengths in their aqueous solutions:
NH3, CH3NH2, (CH3)2NH, (CH3)3N [Delhi 2013,12]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(CH3)2NH > CH3NH2 > (CH3)3N > NH3.


56. Which of the two is more basic and why? [Foreign 2014]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 12

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
CH3NH2 is more basic than aniline because in CH3NH2, —CH3 group is electron releasing, which increases electron density on ‘N’, whereas inChemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 33C6H5 group is electron withdrawing which decreases electron density on ‘N’.


57. Which of the two is more basic and why? [Similar to CBSE Sample Paper 2018; Foreign 2014]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 13

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
p-Toluidine is more basic than aniline because —CH3 group is electron releasing group and increases electron density on ‘N’.


58. Which of the two is more basic and why CH3NH2 or NH3? [Foreign 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
CH3NH2 is more basic than NH3 because methyl group is electron releasing which increases electron density on ‘N’.


59. Arrange the following in increasing order of basic strength:
C6H5NH2, C6H5NHCH3, C6H5N(CH3)2 [Delhi 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
C6H5NH2 < C6H5NHCH3 < C6H5N(CH3)2 is the increasing order of basic strength because —CH3 group is electron releasing.


60. Arrange the following in increasing order of basic strength:
C6H5NH2 > C6H5NHCH3, C6H5CH2NH2 [Delhi 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
C6H5NH2 < C6H5NHCH3 < C6H5CH2NH2 is the increasing order of basic strength.


61. Arange in decreasing order of basic strength in gas phase:
C2H5NH2, (C2H5)2NH, (C2H5)3N, NH3

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(C2H5)3N > (C2H5)2NH > C2H5NH2 > NH3


62. Arrange the following in increasing order of basic strength:
Aniline, p-Nitroaniline, p-Toludine [AI 2015(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
p-Nitroaniline < Aniline < p-Toludine


63. Why do amines react as nucleophiles?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
It is due to presence of lone pair of electrons on nitrogen which they can donate and act as nucleophiles.


64. State the reaction taking place when: Bromine water is added to the aqueous solution of aniline. [Delhi 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 34
IUPAC name is 2,4,6 Tribromo benzenamine. [Delhi 2016]


65. An organic compound ‘A’ having molecular formula C2H?N on treatment with HN02 gave an oily yellow substance. Identify ‘A’. [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 35


66. Complete the following reaction equation: [Delhi 2015(C)]
C6H5N2CI + H3PO2 + H2O →

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
C6H5N2Cl + H3PO2 + H2O → C6H6 + N2 + HCl + H3PO3


67. Give a chemical test to distinguish between Aniline and Ethanamine. [Uttarakhand 2019]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Add NaNO2 and HCl. Cool it to 0 – 5°C, then add alkaline solution of phenol. Aniline will form orange azodye whereas ethanamine does not.


68. Write one reaction that can be used as a test for primary amines. [Foreign 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
RNH2 + CHCl3 + 3KOH > R—N=ifC+ 3KCl + 3H2O is used as a test for primary amine.
Alkyl carbylamine are olfensive smelling compounds.


69. Write a chemical reaction in which the iodide ion replaces the diazonium group in a diazonium salt.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines 36


70. Give the significance of coupling reaction of aryldiazonium salts.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Coupling reaction of aryldiazonium salts with phenol or arylamines involved in the formation of azo dyes.


We hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Amines will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Chemistry Amines MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment