Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids

Free PDF Download of CBSE Chemistry Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones, and Carboxylic Acids. Chemistry MCQs for Class 1 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids Class 12 Chemistry MCQs Pdf

Chemistry MCQ Questions for Class 12 Pdf Question 1.
Chemistry MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Pdf

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Pdf Download


2. Reduction of aldehydes and ketones into hydrocarbons using zinc amalgam and cone. HCl is called:
(a) Cope reduction
(b) Dow reduction
(c) Wolff Kishner reduction
(d) Clemensen reduction

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids MCQ with Answers Pdf


Chemistry MCQs for Class 12 Chapter wise Pdf Question 3. Acetophenone when reacted with base C2H5—ONa, yields a stable product:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 2

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 Chapter 1


Chemistry MCQs for Class 12 Chapterwise Question 4.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 3
reacts with ch1oobenzene in presence of conc. H2SO4 produces
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 4
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 5

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 36


Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Pdf Question 5. Propanoic acid with Br2/P4 yields a dibromo product. The structure will be
Multiple Choice Questions Based on Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination: (c) ∵ α-hydrogens are replaced by Br atoms.


Chemistry MCQs for Class 12 Question 6.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 7

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 37


7. CH3CHO and C6H5 CH2CHO can be distinguished chemically by
(a) Benedict’s test
(b) Iodoform test
(c) Tollen’s reagent test
(d) Fehling’s solution test

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 38


8.
MCQ on Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Aldehydes and Ketones Questions and Answers Pdf


9. Which is most reactive towards Nucleophilic substitution reaction?
(a) Benzaldehyde
(b) Acetophenone
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 9

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) ∵ Nitro group is electron withdrawing.


10. Which of the following is not soluble in NaHCO3?
(a) 2, 4, 6-Trinitrophenol
(b) Benzoic acid
(c) o-Nitrophenol
(d) Benzene sulphonic acid

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination: (c) o-Nitrophenol is weakly acidic.


11. A single compound of the structure
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 10
is obtained from ozonolysis of which of the following compound?
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 11

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 40


12. Which among the given molecules can exhibit tautomerism?
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 12
(a) III only
(b) Both I and III
(c) Both I and II
(d) Both II and III

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 41


13. The product formed by the reaction of an aldehyde with a primary amine is
(a) Carboxylic acid
(b) Aromatic acid
(c) SchifTs base
(d) Ketone

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 42


14.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 13

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


15. The correct order of increasing acidic strength is ____________ . [NCERT Exemplarl
(a) Phenol < Ethanol < Chloroacetic acid < Acetic acid
(b) Ethanol < Phenol < Chloroacetic acid < Acetic acid
(c) Ethanol < Phenol < Acetic acid < Chloroacetic acid
(d) Chloroacetic acid < Acetic acid < Phenol < Ethanol

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) It is because C2H5O is least stable and chloroacetate ion is most stable.


16. Compound
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 14
can be prepared by the reaction of __________ . [NCERT Exemplar]
(a) Phenol and benzoic acid in the presence of NaOH
(b) Phenol and benzoyl chloride in the presence of pyridine
(c) Phenol and benzoyl chloride in the presence of ZnCl2
(d) Phenol and benzaldehyde in the presence of palladium

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 43


17. Cannizaro’s reaction is not given by ____________ . [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 15

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination: (d) Because it has α-hydrogen.


Note: In the following questions two or more options may be correct. (Q.18 to Q.21)
18. Which of the following compounds do not undergo aldol condensation? [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 16

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(b) and (d) because these do not have α-hydrogen.


19. Treatment of compound
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 17
with NaOH solution yields [NCERT Exemplar]
(a) Phenol
(b) Sodium phenoxide
(c) Sodium benzoate
(d) Benzophenone

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 44


20. Benzophenone can be obtained by ____________ . [NCERT Exemplar]
(a) Benzoyl chloride + Benzene + AlCl3
(b) Benzoyl chloride + Diphenyl cadmium
(c) Benzoyl chloride + Phenyl magnesium chloride
(d) Benzene + Carbon monoxide + ZnCl2

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 45


21. Correct order of decreasing reactivity of nucleophillic addition in case of HCHO, CH3CHO and CH3COCH3 is
(a) CH3 COH3 > CH3CHO > HCHO
(b) HCHO > CH3CHO > CH3COCH3
(c) CH3COCH3 > HCHO > CH3CHO
(d) CH3CHO > HCHO > CH3COCH3

Answer

Answer: b


22. The reagent with which both acetaldehyde and acetone react easily is
(a) Fehling’s reagent
(b) Grignard’s reagent
(c) Schiff’s reagent
(d) Tollen’s reagent

Answer

Answer: b


23. Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 1
The above chemical reaction represents
(a) Rosenmund’s reaction.
(b) Cannizaro’s reaction.
(c) Kolbe’s reaction,
(d) Etard’s reaction.

Answer

Answer: b


24. For distinction between pentan-2-one and pentan-3-one, which reagent can be employed?
(a) K2Cr2O7/H+
(b) ZnHg/HCl
(c) NaOH/I2
(d) AgNO3/NH4OH

Answer

Answer: c


25. Which of the following will undergo aldol condensation?
(a) CH2 = CHCHO
(b) CH = CCHO
(c) C6H5CHO
(d) CH3CH2CHO

Answer

Answer: d


26. Compound ‘A’ C5H10O forms a phenyl hydrazone and gives a negative Tollen’s reagent test and iodoform test. On reduction with Zn+Hg/HCl, compound A gives n-pentane. The compound ‘A’ is
(a) Primary alcohol
(b) Aldehyde
(c) Secondary alcohol
(d) Ketone

Answer

Answer: b


27. Tert Butyl alcohol can be obtained by treating with CH3MgBr followed by hydrolysis
(a) HCHO
(b) CH3CHO
(c) CH3COCH3
(d) CH3CH2CHO

Answer

Answer: c


28.Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 2
(a) 3-Nitrosalicylic acid
(b) 3, 5-Dinitrosalicylic acid
(c) m-Nitrobenzoic acid
(d) Picric acid

Answer

Answer: d


29. The end product (C) in the following reaction sequence is
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 3
(a) CH3 — CH2 COONa
(b) CH2 = CH2
(c) CH3 — CH3
(d) CH2 = CH-COOH

Answer

Answer: b


30. Benzone acid is weaker than ……… but stronger than ………..
(a) p-toluic acid, o-toluic acid
(b) p-nitrobenzoic acid, p-toluic acid
(c) acetic acid, formic acid
(d) fomic acid, acetic acid

Answer

Answer: d


31. Which of the following is the correct representation for intermediate of nucleophilic addition reaction to the given carbonyl compound (A): [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 18

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) and (b) are correct intermediate.


32. Match the common names given in Column I with the IUPAC names given in Column II. [NCERT Exemplar]

Column I (Common names) Column II (IUPAC names)
(a) Cinnamaldehyde (i) Pentanal
(b) Acetophenone (ii) Prop-2-enal
(c) Valeraldehyde (iii) 4-Methylpent-3-en-2-one –
(d) Acrolein (iv) 3-Phenylprop-2-enal
(e) Mesityl oxide (v) 1-Phenylethanone
Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) (iv)
(b) (v)
(c) (i)
(d) (ii)
(e) (iii)


33. Match the acids given in Column I with their correct IUPAC names given in Column II. [NCERT Exemplar]

Column I (Acids) Column II (IUPAC names)
(a) Phthalic acid (i) Hexane-1,6-dioic acid
(b) Oxalic acid (ii) Benzene-1,2-dicarboxylic acid
(c) Succinic acid (iii) Pentane-1,5-dioic acid
(d) Adipic acid (iv) Butane-1,4-dioic acid
(e) Glutaric acid (v) Ethane-1,2-dioic acid
Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) (ii)
(b) (v)
(c) (iv)
(d) (i)
(e) (iii)


34. Match the reactions given in Column I with the suitable reagents given in Column II. [NCERT Exemplar]

Column I (Reactions) Column II (Reagents)
(a) Benzophenone → Diphenylmethane (i) LiAlH4
(b) Benzaldehyde → 1-Phenylethanol (ii) DIBAL—H
(c) Cyclohexanone → Cyclohexanol (iii) Zn(Hg)/Conc. HCl
(d) Phenyl benzoate → Benzaldehyde (iv) CH3MgBr
Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) (iii)
(b) (iv)
(c) (i)
(d) (ii)


Note: In the following questions a statement of assertion followed by a statement of reason is given. Choose the correct answer out of the following choices. (Q.25 to Q.28)
(a) Assertion and reason both are correct and reason is correct explanation of assertion.
(b) Assertion and reason both are wrong statements.
(c) Assertion is correct but reason is wrong statement.
(d) Assertion is wrong but reason is correct statement.
(e) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation of assertion.
35. Assertion: Formaldehyde is a planar molecule.
Reason: It contains sp² hybridised carbon atom. [NCERT Exemplar]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a) Assertion and reason both are correct and reason is correct explanation of assertion.


36. Assertion: Compounds containing —CHO group are easily oxidised to corresponding carboxylic acids. Reason: Carboxylic acids can be reduced to alcohols by treatment with LiAlH4. [NCERT Exemplar]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(e) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation of assertion.


37. Assertion: The a-hydrogen atom in carbonyl compounds is less acidic.
Reason: The anion formed after the loss of a-hydrogen atom is resonance stabilised. [NCERT Exemplar]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(d) Assertion is wrong but reason is correct statement.


38. Assertion: Aromatic aldehydes and formaldehyde undergo Cannizaro reaction.
Reason: Aromatic aldehydes are almost as reactive as formaldehyde. [NCERT Exemplar]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(c) Assertion is correct but reason is wrong statement.


39. Pentan-2-one can be distinguished from pentan-3-one by ____________ test.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Iodoform


40. The pKa of acetic acid is ____________ than that of phenol.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: lower


41. Benzoate ion is more ____________ than acetate ion.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: stable


42. Formic acid does not undergo HVZ reaction because it does not have ____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: a-hydrogen


43. Phenol does not liberate CO2 with NaHCO3. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: True, because it is weakly acidic.


44. All aldehydes turn SchifTs reagent pink. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: True


45.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 19

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: True


46. Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 20[True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: True


47. Write IUPAC name of the following compound: [Delhi 2014(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 21

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2-Methyl propanal.


48. Write the structure of 3-hydroxybutanal. [Foreign 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 46


49. Write the structure of 3-methylbutanal. [Delhi 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 47


50. Write the IUPAC name of the compound. [Delhi 2014]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 22

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 3-Amino butanal.


51. Write the IUPAC name of the following compound: [Chennai 2019]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 23

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 48


52. Write the structure of the following compound: 3-oxopentanal. [Foreign 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 49


53. Write the structure of p-Methylbenzaldehyde molecule. [AI 2014; Delhi 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 50


54. Write the IUPAC name of the following compound: [Foreign 2014]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 24

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2-Hydroxy benzaldehyde.


55. Write the structure of 4-chloropentan-2-one. [AI 2014; Delhi 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 51


56. Write the structure of 4-methylpent-3-en-2-one. [Foreign 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 52


57. Write the IUPAC name of the compound. [Delhi 2014]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 25

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 4-Hydroxy-2-pentanone.


58. Write the IUPAC name of [AI 2011(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 26

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 4-Methylpent-3-en-2-one


59. How will you convert 3-hydroxybutanal from ethanol? Write chemical reaction.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 53


60. Complete the following chemical reaction:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 27

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 54


61. Write the chemical equations for the following chemical reactions:
Benzonitrile is converted to acetophenone.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 55


62. Ethanal is soluble in water. Why? [AI 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


63. Which aldehyde does not give Fehling’s solution test?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


64. Write the IUPAC name of compound. [Delhi 2014]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 28

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


65. Write the IUPAC name of the following: [Delhi 2011(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 29

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:


66. Write the structure of 2-hydroxy benzoic acid. [AI 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 56


67. Write the structural formula of 2-phenylethanoic acid. [Foreign 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 57


68. Write the IUPAC name of [AI 2011(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 30

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 3-Bromo-5-chlorobenzoic acid


69. Write IUPAC name of the following compound: [AI 2014(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 31

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Isopropyl ethanoate (1-methyl ethyl propanoate).


70. Write the IUPAC name of [Delhi 2011(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 32

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 3, 5-Dimethylphenylethanoate


71. Higher carboxylic acids are practically insoluble in water. Give reason.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
This is due to the increased hydrophobic interaction of hydrocarbon part.


72. Arrange the following in increasing order of acidic character:
HCOOH, ClCH2COOH, CF3COOH, CCl3COOH

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
HCOOH < ClCH2COOH < CCl3COOH < CF3COOH


73. Compare the strength of following acids:
(i) Formic acid,
(ii) Acetic acid,
(iii) Benzoic acid.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
HCOOH > C6H5COOH > CH3COOH


74. Give some industrial uses of methanoic acid.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
It is used in rubber, textile, leather, dying and electroplating industries.


75. Draw the structural formula of 1-phenylpropan-l-one molecule.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids 58


We hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Chemistry Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment