Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers

Free PDF Download of CBSE Chemistry Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers. Chemistry MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry Alcohols, Phenols and Ethers MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Alcohols, Phenols and Ethers Class 12 Chemistry MCQs Pdf

1. The heating of phenyl methyl ether with HI produces
(a) Iodobenzene
(b) Phenol
(c) Benzene
(d) Ethyl chloride

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 33


2. Which of the following gives positive iodoform test?
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 1

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 34


3.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 2

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 35


4. CH3—O—CH (CH3)2 + HI → Products is/are
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 3

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 36


5.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 4
The product ‘Z’ is
(a) Benzaldehyde
(b) Benzoic acid
(c) Benzene
(d) Toluene

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 37


6. Which one of the following compounds has the most acid nature?
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 5

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) Phenol is most acidic in nature because phenoxide ion is stabilized by resonance.


7. Among the following sets of reactants which one produces anisole?
(a) CH3CHO : RMgX
(b) C6H5OH; NaOH, CH3I
(c) C6H5OH, neutral FeCl3
(d) C6H5 —CH3; CH3COCl; AlCl3

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 38


8. The electrophile involved in Riemer-Tiemann reaction of phenol with CHCl3 in presence of NaOH
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 6

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 39


9. Arrange the following in decreasing order of acidic character:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 7
(a) IV > III > I > II
(b) II > IV > I > III
(c) I > II > III > IV
(d) III > I > II > IV

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) – Since, N02 and Cl are electron withdrawing but NO2 > Cl.
– OCH3 is more electron releasing due to +R effect than —CH3 group, therefore, IV is least acidic.


10.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 8
(a) Etard reaction
(b) Gattermann Koch reaction
(c) Williamson synthesis
(d) Esterification

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) Williamson synthesis.


11. Identify ‘C’ in the following:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 9
(a) Water
(b) Ethanol
(c) Propanone
(d) Cumene hydroperoxide

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 40


12.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 10

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 41


13. Find the product of the given reaction:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 11

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 42


14.
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 12

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 43


15. Monochlorination of toluene in sunlight followed by hydrolysis with aq. NaOH yields. [NCERT Exemplar]
(a) o-Cresol
(b) m-Cresol
(c) 2, 4-Dihydroxytoluene
(d) Benzyl alcohol

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 44


16. How many alcohols with molecular formula C4H10O are chiral in nature? [NCERT Exemplar]
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 45


17. What is the correct order of reactivity of alcohols in the following reaction? [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 13
(a) 1° > 2° > 3°
(b) P < 2° > 3°
(c) 3° > 2° > 1°
(d) 3° > 1° > 2°

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) 3° >2° > 1° is order of stability of carbocation .’. Reactivity follows the same order.


18. CH3CH2OH can be converted into CH3CHO by __________ . [NCERT Exemplar]
(a) catalytic hydrogenation
(b) treatment with LiAlH4
(c) treatment with pyridinium chlorochromate
(d) treatment with KMnO4

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 46


19. IUPAC name of the compound
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 14
is _________ . [NCERT Exemplar]
(a) 1-methoxy-l-methylethane
(b) 2-methoxy-2-methylethane
(c) 2-methoxypropane
(d) isopropylmethyl ether

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) 2-methoxypropane


20. Which of the following species can act as the strongest base?
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 15

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) ∵ ROH is weakest acid,
∴ RO is strongest conjugate base.


21. The correct order of boiling point of primary (1°), secondary (2°) and tertiary (3°) alcohols is
(a) 1° > 2° > 3°
(b) 3° > 2° > 1°
(c) 2° > 1° > 3°
(d) 2° > 3° > 1°

Answer

Answer: a


22.Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 1
The above reaction is known as
(a) Williamson’s reaction.
(b) Hofmann’s synthesis.
(c) Mendies reaction,
(d) Darzen’s reaction.

Answer

Answer: d


23. The correct acidic strength order of the following
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 2
(a) I > II > III
(b) III > I > II
(c) II > III > I
(d) I > III > II

Answer

Answer: b


24. Which compound is predominantly formed when phenol is allowed to react with bromine in aqueous medium?
(a) Picric acid
(b) O-Bromophenol
(c) 2, 4, 6-Tribromophenol
(d) p-Bromophenol

Answer

Answer: c


25. Phenols are more acidic than alcohols because
(a) Phenoxide ion is stablised by resonance
(b) Phenols are more soluble in polar solvents
(c) Phenoxide ion does not exhibit resonance
d) Alcohols do not lose H atoms at all

Answer

Answer: a


26. The compound B is formed in the sequence of the reaction given below:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 3
The compound B is
(a) Salicylaldehyde
(b) Benzoic acid
(c) Salicylic acid
(d) Cinnamic acid

Answer

Answer: c


27. Which of the following reagents cannot be used to distinguish between phenol and benzyl alcohol?
(a) FeCl3
(b) Litmus soln
(c) Br2/CCl4
(d) All of these

Answer

Answer: c


28. Identify Z in the series
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 4

Answer

Answer: d


29. 1-propanol and 2-propanol can be best dis¬tinguished by
(a) Oxidation with KMnO4 followed by reaction with Fehling solution.
(b) Oxidation with acidic dichromate followed by reaction with Fehling solution.
(c) Oxidation by heating with copper followed by reaction with Fehling solution.
(d) Oxidation with concentrated H2SO4 followed by reaction with Fehling solution.

Answer

Answer: c


30. Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 5
In the above sequence Z is
(a) Toluene
(b) Cresol
(c) Benzene
(d) Benzol

Answer

Answer: c


31. The major organic product in the reaction, CH3 — O — CH(CH3)2 + HI → product: is/are
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 6

Answer

Answer: a


Note: In the following questions two or more options may be correct. (Q.21 to Q.23)
32. Which of the following are used to convert RCHO into RCH2OH? [NCERT Exemplar]
(a) H2/Pd
(b) LiAlH4
(c) NaBH4
(d) Reaction with RMgX followed by hydrolysis

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a), (b), (c) will convert RCHO into RCH2OH.


33. Which of the following reactions will yield phenol? [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 16

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a), (b), (c) will give phenol, (d) will not give phenol because high temperature is needed.


34. Which of the following reagents can be used to oxidise primary alcohols to aldehydes? [NCERT Exemplar]
(a) CrO3 in anhydrous medium.
(b) KMnO4 in acidic medium.
(c) Pyridinium chlorochromate.
(d) Heat in the presence of Cu at 573K.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(a), (c), (d) can be used. KMnO4 converts primary alcohol to carboxylic acids.


35. Match the structures of the compounds given in Column I with the name of the compounds given in Column II. [NCERT Exemplar]

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 17
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 18

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) (d) (ii) (c) (iii) (J) (iv) (a) or quinol (v) (g) (vi) (b)


36. Match the starting materials given in Column I with the products formed by these (Column II) in the reaction with HI. [NCERT Exemplar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 19

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) (d) (ii) (e) (iii) (b) (iv) (a)
In cleavage of ethers, higher alcohol and lower alkyl halide is formed except in tert. butyl methyl ether, in which (CH3)3 C+ is more stable so (CH3)3C-I and CH3OH is formed. Anisole with HI gives phenol and CH3I because phenoxide ion is stabilised by resonance.


37. In the following question a statement of assertion followed by a statement of reason is given. Choose the correct answer out of the following choices.
(a) Assertion and reason both are correct and reason is correct explanation of assertion.
(b) Assertion and reason both are wrong statements.
(c) Assertion is correct statement but reason is wrong statement.
(d) Assertion is wrong statement but reason is correct statement.
(e) Both assertion and reason are correct statements but reason is not correct explanation of assertion.
Assertion: Bond angle in ethers is slightly less than the tetrahedral angle.
Reason: There is a repulsion between the two bulky (—R) groups. [NCERT Exemplar]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(d) Assertion is wrong statement but reason is correct statement.


38. Phenol reacts with Br2 in CS2 to give _________ as major product.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: p-bromophenol


39. Phenol gives o and p-nitrophenol with _________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: dil. HNO3


40. o-nitrophenol has _________ melting point than /j-nitrophenol.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: lower


41. Diethyl ether has dipole moment because they are bent molecule. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: True


42. Ethers have lower boiling point than alcohol. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
True. It is due to weak van der Waals’ forces of attraction in ethers but intermolecular H-bonding in alcohol.


43. Dettol contains phenolic compound. [True/False]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: True, phenols are antiseptic in low concentration.


44. Write the IUPAC name of the given compound: [Foreign 2015]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 20

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 3-methyl but-2-en-1-ol.


45. Write the IUPAC name of the given compound: [AI2015]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 21

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2-methyl propane 1, 3-diol.


46. Write the IUPAC name of the following compound: [Foreign 2012]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 22

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Hex-4-en-3-ol.


47. Write IUPAC name of the following:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 23

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2, 2-Dimethyl propan-l-ol.


48. Write the IUPAC name of the following: [AI 2015 Bhubneshwar]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 24

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: l-Phenylpropan-2-ol.


49. Write IUPAC name of the compound: [Delhi 2015(C)]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 59

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Butan-2-ol


50. Write IUPAC name of the given compound: [AI 2015 Patna]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 25

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2-methyl prop-2-en-l-ol.


51. Draw the structural formula of 2-methylpropan-2-ol molecule. [Delhi 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 47


52. Draw the structure of hex-l-en-3-ol compound.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 48


53. How is ethanol obtained from 2-butene? [Delhi 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 49


54. Write the IUPAC name of the given compound: [Delhi 2015]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 26

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2, 5-Dinitro phenol.


55. Write IUPAC name of the given compound: [AI 2015 Guwahati]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 27

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 2, 4-Dimethyl phenol.


56. Draw the structure of 2, 6-dimethylphenol. [AI 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 50


57. Write the IUPAC name of the given compound: [AI 2015]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 28

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 51


58. Write IUPAC name of the given compound: [AI 2015 Chennai and Trivandrum]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 29

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 1-Methoxypropan-2-ol.


59. Write the structure of the following compound: 2-ethoxy-2-methyl pentane

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 52


60. How is /-butyl alcohol obtained from acetone?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 53


61. Write the chemical equation for the preparation of phenol from benzene using oleum and sodium hydroxide. [Delhi 2011(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 54


62. Why alcohols and phenols are soluble in water?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: This is due to their ability to form hydrogen bonds with water molecules.


63. Which of the following isomers is more volatile: o-nitrophenol or p-nitrophenol? [Delhi 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: o-nitrophenol is more volatile, cone. H2SO4


64. How would you convert ethanol to ethene? [AI 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 55


65. Name a compound which is used as antiseptic as well as disinfectant.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
0.2% solution of phenol is used as antiseptic, 2% solution of phenol is used as disinfectant.


66. Arrange the following in decreasing order of their acidic character: [Similar to AI 2017]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 30

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: (ii) > (iii) > (i)


67. Illustrate with examples the limitations of Williamson’s synthesis for the preparation of certain types of ethers.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Di-tertiary butyl ether cannot be prepared by Williamson’s synthesis because tertiary halides will undergo elimination reaction instead of substitution reaction.


68. What is the cause of large difference in boiling points of alcohols and ethers?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
This is due to the presence of hydrogen bonding in alcohols but ether have weak van der Waals’ forces of attraction.


69. Convert anisole to p-bromoanisole. [Delhi 2015(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 56


70. How will you synthesise the following from appropriate alkene: [Uttarakhand 2019]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 31

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 57


71. Show how you will synthesise the following alcohol prepared by reaction of a suitable Grignard reagent on methanal? [Uttarakhand 2019]
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 32

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 58


We hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Alcohols, Phenols, and Ethers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Chemistry Alcohols, Phenols, and Ethers MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment