Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 6 Staffing

Free PDF Download of CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 6 Staffing. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Staffing MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Staffing Class 12 Business Studies MCQs Pdf

1. Which of the following is not an external source of recruitment
(a) Campus recruitment
(b) Promotion
(c) Casual callers
(d) Direct recruitment

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) it is an internal source


2. It is a good source of filling the vacancies with employees from over staffed departments.
(a) Transfer
(b) Promotion
(c) Placement agencies
(d) Government exchanges

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) as the employees may be transferred from an overstaffed department to an under staffed department


3. Under this method of recruitment, a notice is placed on the notice board of the organisation containing the details of the jobs available.
(a) Casual callers
(b) Labour contractors
(c) Recommendations of employees
(d) None of the above

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) direct recruitment


4. Which of the following is an internal source of recruitment?
(a) Transfer
(b) Advertising on television
(c) Casual callers
(d) Labour contractors

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) it is an internal source


5. Which of the following is not an advantage of using external sources of recruitment?
(a) Qualified personnel
(b) Wider choice
(c) Fresh talent
(d) Economical source

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) it involves high cost


6. Which of the following is not a disadvantage of using external sources of recruitment?
(a) Dissatisfaction among existing staff
(b) Lengthy process
(c) The scope for induction of fresh talent is reduced
(d) Costly process

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) it is an advantage


7. It is a career oriented process.
(a) Training
(b) Development
(c) Selection
(d) Recruiment

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) it is for an individual


8. It is the process of management which is concerned with obtaining, utilising and maintaining a satisfactory and satisfied work force.
(a) Planning
(b) Organising
(c) Staffing
(d) Directing

Answer

Answer: c


9. This analysis would enable an assessment of the number and types of human resources necessary for the performance of various jobs and accomplishment of organisational objectives.
(a) Breakeven analysis
(b) Workload analysis
(c) Workforce analysis
(d) All of the above

Answer

Answer: b


10. This analysis would reveal the number and type of human resource available within the organisation.
(a) Workload analysis
(b) Breakeven analysis
(c) Workforce analysis
(d) All of the above

Answer

Answer: c


11. Workforce analysis would enable to know whether the organisation is
(a) Understaffed
(b) Overstaffed
(c) Optimally staffed
(d) All of the above

Answer

Answer: d


12. It refers to the process of searching for prospective employees and stimulating them to apply for jobs in the organisation.
(a) Selection
(b) Training
(c) Recruitment
(d) Orientation

Answer

Answer: c


13. It is the process of choosing from the pool of the prospective job candidates developed at the stage of recruitment.
(a) Selection
(b) Training
(c) Recruitment
(d) Orientation

Answer

Answer: a


14. It is the process of introducing the selected employee to other employees and familiarising him with the rules and policies of the organisation.
(a) Orientation
(b) Selection
(c) Training
(d) Recruitment

Answer

Answer: a


15. It refers to the employee occupying the position or post for which the person has been selected.
(a) Orientation
(b) Selection
(c) Placement
(d) Recruitment

Answer

Answer: c


16. The important aspects of staffing include
(a) Selection
(b) Training
(c) Recruitment
(d) All of the above

Answer

Answer: d


17. The various activities involved in the process of recruitment include
(a) Identification and assessment of the different sources of recruitment
(b) Selecting the most suitable source or sources
(c) Inviting applications from the prospective candidates
(d) All of the above

Answer

Answer: d


18. It refers to the horizontal movement of employees along the organisational structure,
(a) Transfer
(b) Promotion
(c) Training

Answer

Answer: a


19. Promotion leads to
(a) Shifting an employee to a higher position
(b) Entrusting higher responsibilities
(c) Increase in status
(d) All of the above

Answer

Answer: d


20. When the employees are given promotion, their
(a) Motivation level improves
(b) Loyalty increases
(c) Job satisfaction level is higher
(d) All of the above

Answer

Answer: d


21. It is suitable for filling casual vacancies when work load is high or when certain number of permanent workers are absent.
(a) Direct recruitment
(b) Labour contractors
(c) Advertising on television
(d) Placement agencies and management consultants

Answer

Answer: a


22. Under this method of recruitment, an organisation maintains a database of unsolicited applicants in their offices.
(a) Direct recruitment
(b) Casual callers
(c) Labour contractors
(d) Advertising on television

Answer

Answer: b


23. This source of recruitment basically specialises in filling up the vacancies at the middle level and top level management.
(a) Direct recruitment
(b) Labour contractors
(c) Advertising on television
(d) Placement agencies and management consultants

Answer

Answer: d


24. It is a very useful source of recruitment for hiring casual or ‘badli’ workers to whom compensation is provided on a daily wage basis.
(a) Placement agencies and management consultants
(b) Direct recruitment
(c) Labour contractors
(d) Advertising on television

Answer

Answer: b


25. Many big organisations maintain a close liaison with the universities, vocational schools and management institutes to recruit qualified personnel for various jobs. This is known as
(a) Placement agencies and management consultants
(b) Direct recruitment
(c) Labour contractors
(d) Campus recruitment

Answer

Answer: d


26. This test is an indicator of a person’s learning ability or the ability to make decisions and judgements.
(a) Trade test
(b) Personality test
(c) Intelligence test
(d) Aptitude test

Answer

Answer: c


27. It is a measure of an individual’s potential for learning new skills.
(a) Trade test
(b) Personality test
(c) Intelligence test
(d) Aptitude test

Answer

Answer: d


28. These tests measure the existing skills of the individual in terms of the level of knowledge and proficiency in the area of professions or technical training.
(a) Trade test
(b) Personality test
(c) Intelligence test
(d) Aptitude test

Answer

Answer: a


29. These tests are used to know the pattern of interests or involvement of a person.
(a) Trade test
(b) Personality test
(c) Intelligence test
(d) Interest test

Answer

Answer: d


30. Which of the following is not a benefit of training and development to an organisation?
(a) Help to avoid wastage of efforts and money
(b) Enhance employee productivity
(c) Lead to better career of the individual
(d) Reduce absenteeism and increase employee turnover

Answer

Answer: b


31. Which of the following is not an on-the-job method of training?
(a) Apprenticeship training
(b) Induction training
(c) Internship training
(d) Vestibule training

Answer

Answer: d


32. Under this method of training, a trainee is put under the guidance of a master worker,
(a) Internship training
(b) Vestibule training
(c) Apprenticeship training
(d) Induction training

Answer

Answer: c


33. This type of training method is adopted when employees have to handle sophisticated machinery and equipment at their workplace.
(a) Apprenticeship training
(b) Induction training
(c) Internship training
(d) Vestibule training

Answer

Answer: d


34. This type of training is provided to the new employees of an organisation in order to familiarise them with the organisational rules and policies, their superior and subordinate, and so on.
(a) Vestibule training
(b) Apprenticeship training
(c) Internship training
(d) Induction training

Answer

Answer: d


35. Which of the following activities lie within the scope of Human Resource Department?
(a) Formulating compensation and incentive plans
(b) Ensuring healthy labour relations and union management relations
(c) Creating provision for social security and welfare of employees
(d) All of the above

Answer

Answer: d


36. Identify the correct sequence of the steps involved in the staffing process
(a) Recruitment, Estimating the Manpower Requirements, Placement and Orientation, Selection
(b) Estimating the Manpower Requirements, Selection, Placement and Orientation, Recruitment
(c) Selection, Estimating the Manpower Requirements, Recruitment, Placement and Orientation
(d) Estimating the Manpower Requirements, Recruitment, Selection, Placement and Orientation

Answer

Answer: d


37. Identify the correct sequence of the steps involved in the selection process
(a) Medical Examination, Contract of Employment, Reference and Background checking, Selection Decision, Job Offer
(b) Reference and Background checking, Selection Decision, Contract of Employment, Medical Examination, Job Offer
(c) Job Offer, Reference and Background checking, Selection Decision, Medical Examination, Contract of Employment
(d) Reference and Background checking, Selection Decision, Medical Examination, Job Offer, Contract of Employment

Answer

Answer: d


38. Lalit has always been fascinated by the hand woven textile designs. Therefore, he decided to become a weaver. He was told that in order to understand and leam this workmanship, he will have to work under the guidance of a master worker for a certain number of years. Identify the type of training being described in the given lines.
(a) Vestibule training
(b) Apprenticeship training
(c) Internship training
(d) Induction training

Answer

Answer: b


39. Kundan Lai joined a food processing unit as a factory worker. Since he was expected to work on sophisticated machinery, he was asked to undergo a special training. Identify the training method with reference to above lines.
(a) Vestibule training
(b) Apprenticeship training
(c) Internship training
(d) Induction training

Answer

Answer: a


40. In the job application form for the post of Production Manager, Ketan had given details of his present employer. The company contacted the General Manager of his present company to establish Ketan’s credibility. Identify the step in selection process being described in the above lines.
(a) Job offer
(b) Contract of employment
(c) Reference and background checking
(d) Selection decision

Answer

Answer: c


41. Aruna applied for the post of an art and craft teacher in a reputed school in Delhi. After successfully clearing the tests and the interview, she was offered an employment contract containing the terms and conditions, and the date of joining. Identify the steps in the staffing process being described in the above lines.
(a) Reference and background checking
(b) Selection decision
(c) Job offer
(d) Contract of employment

Answer

Answer: c


42. Roshni Limited is a company dealing in lights and illumination. Whenever the . company is in need of daily wage workers, a notice is placed on the factory gate for
the same. Identify the source of recruitment being used by the company.
(a) Placement agencies and management consultants
(b) Direct recruitment
(c) Labour contractors
(d) Advertising

Answer

Answer: b


43. When the Principal of Golden Life Public School was on the verge of retirement, the management of the school contacted a specialised business firm in order to fill up the vacancy. Identify the source of recruitment being used by the management.
(a) Labour contractors
(b) Advertising
(c) Placement agencies and management consultants
(d) Direct recruitment

Answer

Answer: c


44. Rakesh works as a software engineer in an IT company. He provided the reference of close friend Rohan to the Human Resource Department for the post of Senior Business Development Manager. Rohan was duly selected for the concerned post by the company. Identify the source of recruitment being used by the company.
(a) Advertising
(b) Placement agencies and management consultants
(c) Recommendation of employees
(d) Direct recruitment

Answer

Answer: c


45. When Jaskaran Singh applied for the post of Computer teacher in a school in Bhubaneswar, he was asked to prepare a powerpoint presentation on a particular topic during selection procedure. Identify the type of selection test being mentioned in the above lines,
(a) Trade test
(c) Intelligence test
(b) Personality test
(d) Interest test

Answer

Answer: a


We hope the given Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 6 Staffing will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Business Studies Staffing MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.