Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Marketing

Free PDF Download of CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 10 Financial Market. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Financial Market MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Financial Market Class 12 Business Studies MCQs Pdf

1. Which of the following statements is not true with regard to the concept of product?
(a) It is a bundle of utility.
(b) It is a source of satisfaction.
(c) It is confined to physical product.
(d) All of the above.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) It includes both tangible and intangible attributes


2. In order to promote the sales of the company, Mukund Limited has decided to offer consumer durable products at 0% finance. Identify the type of marketing factor being described in the above line.
(a) Controllable factor
(b) Non-controllable factor
(c) Environmental factor
(d) None of the above

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) It is promotion


3. Harshit is planning a start up a venture for offering mobile pet care services at door step. He has decided to charge ?1000 for heated hydrobath & blow dry of a pet and ?500 for shampoo and conditioning. Identify the element of marketing mix which is not being described in the above case.
(a) Product
(b) Place
(c) Price
(d) None of the above

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) It is promotion


4. Guneet went to a shop and expressed her desire to buy a copper water bottle only of Prestige company. Identify the component related to branding being described in the above case.
(a) Trademark
(b) Generic name
(c) Brand name
(d) Brand mark

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Prestige is a brand name


5. The term ‘market’ may be understood in which of the following contexts?
(a) Geographical area covered
(b) Type of buyers
(c) Quantity of goods transacted
(d) All of the above

Answer

Answer: d


6. According to the modem marketing concept, which of the following statements is true?
(a) It refers to the group of people who do not have the ability but willingness to buy a particular product.
(b) It refers to only the set of people who have the purchasing power to buy a particular product.
(c) It refers to the set of actual and potential buyers for a product.
(d) It refers only to the people who show interest in a particular product.

Answer

Answer: c


7. Which of the following is a feature of marketing process?
(a) Satisfying needs and wants of the consumers
(b) Creating a market offering
(c) Developing an exchange mechanism
(d) All of the above

Answer

Answer: d


8. Which of the following statements does not reflect a condition to be satisfied for an exchange to take place?
(a) Involvement of at least two parties- the buyer and the seller- is mandatory.
(b) Each party should be capable of offering something of value to the other.
(c) Exchange can take place if the buyers and sellers are not able to communicate with each other.
(d) Each party should have freedom to accept or reject other party’s offer.

Answer

Answer: c


9. Which of the following can be marketed?
(a) Red Cross society persuading to donate blood.
(b) Kerala Tourism persuading people to visit Kerala for health tourism.
(c) Political parties persuading to vote for a particular candidate.
(d) All of the above

Answer

Answer: d


10. Karam Limited is offering a travel package for 15 destinations worldwide with a free insurance on the bookings for the month of December, 2019. Identify the feature of marketing being described in the above lines.
(a) Needs and wants
(b) Creating a market offering
(c) Customer value
(d) Exchange mechanism

Answer

Answer: c


11. Agile Limited has launched a new range of air conditioners in order to add value to the usability of the product. The new range of air conditioners have an inbuilt air purifier and are available in attractive colours. Identify the type of marketing philosophy being described in the above lines.
(a) Product concept
(b) Production concept
(c) Marketing concept
(d) Societal marketing concept

Answer

Answer: a


12. In order to promote the habit of health and hygiene among weaker sections of the society, Abhyas Limited has launched low cost packs of hand wash. Identify the type of marketing philosophy being adopted by the company.
(a) Product concept
(b) Production concept
(c) Marketing concept
(d) Societal marketing concept

Answer

Answer: b


13. Sujhav Limited is a company dealing in various types of fire extinguishers. Considering the fact that people generally don’t buy fire extinguishers, the company undertakes aggressive sales promotion efforts in order to create and maintain demand for the product. Identify the type of marketing philosophy being described in the given case,
(a) Product concept
(b) Selling concept
(c) Marketing concept
(d) Societal marketing concept

Answer

Answer: b


14. Madhubala is planning to launch an online education portal. In order to understand the varied needs of the students, she conducted an online survey. Based on the feedback of the survey, she has decided to offer educational packages to the prospective buyers. Identify the type of marketing concept being described in the given lines.
(a) Product concept
(b) Production concept
(c) Marketing concept
(d) Societal marketing concept

Answer

Answer: c


15. Pragati Limited has chalked out an action plan in order to increase its market share in the international market by 20% in the next one year. The action plan contains the details about how the production levels will be increased, promotional activities will be carried out and so on. Identify the type of marketing function being described in the given lines.
(a) Gathering and analysing market information
(b) Marketing planning
(c) Product designing and development
(d) Packaging and labelling

Answer

Answer: b


16. In order to improve upon its competitive edge, Khushboo Limited has change the packaging of its hair care products. They are now available in a consumer friendly design, which has a nozzle attached to the lid so that at the time of usage, the consumer doesn’t need to open the cap of the bottle. Name the marketing function being explained in the given lines.
(a) Product designing and development
(b) Customer support services
(c) Promotion
(d) Physical distribution

Answer

Answer: a


17. In order to get feedback about its new product launch, Taggi Limited conducted an online survey through a short questionnaire. Identify the marketing function being mentioned in the given line.
(a) Gathering and analysing market information
(b) Marketing planning
(c) Product designing and development
(d) Packaging and labelling

Answer

Answer: a


18. Gabbar is a wholesaler of food grains. He categorises his stock into different groups on the basis of their quality and also fixes up the prices accordingly. Identify the type of marketing function being mentioned in the given line.
(a) Physical distribution
(b) Transportation
(c) Warehousing
(d) Standardisation and grading

Answer

Answer: d


19. In order to enhance the easy marketability of the products, Dev, a producer gets the home furnishing products manufactured in confirmation to the predetermined specifications. Identify the type of marketing function being described in the given case.
(a) Physical distribution
(b) Standardisation and grading
(c) Transportation
(d) Warehousing

Answer

Answer: b


20. Good Health Limited has decided to launch a new range of water bottles with in-built water purifier. Instead of marketing the product by is generic name, the company has decided to call it Turifiere’. Identify the type of marketing function being described in the given lines.
(a) Packaging and labelling
(b) Branding
(c) Pricing
(d) Promotion

Answer

Answer: b


21. Drishti Limited is a chain of trusted optical centers for prescription & fashion eyewear. It caters to affluent people with a range of premium sunglasses for men, women and kids. In order to raise the level of buyers’ satisfaction, the company has decided to create a special section in each of its outlets for handling customer complaints and adjustment requirements. Identify the type of marketing function described in the given lines.
(a) Product designing and development
(b) Customer support services
(c) Promotion
(d) Physical distribution

Answer

Answer: b


22. Ecofriend Limited has decided to launch solar jackets, which will have an inbuilt solar charger as well. In order to make its product competitive, the company has decided to offer it for sale within the range of ^1500 to ^4000. Identify the related function of marketing being mentioned in the given case.
(a) Packaging and labelling
(b) Branding
(c) Pricing
(d) Promotion

Answer

Answer: c


23. Keeping in view the recent trends of sales regression, Sona Limited has decided to offer a flat 15% discount on all its products. Identify the related function of marketing being described in the given lines.
(a) Packaging and labelling
(b) Branding
(c) Pricing
(d) Promotion

Answer

Answer: d


24. BeCool Limited has decided to market its products through the conventional network of manufacturer-wholesaler-retailer-consumer. Identify the function of marketing being described in the above line.
(a) Physical distribution
(b) Transportation
(c) Warehousing
(d) Standardisation and grading

Answer

Answer: a


25. While reading the label of a pack of aluminium foil, Reshma discovered that the product was manufactured at Hyderabad but was available for sale in many states across the country. Identify the function of marketing which has made this possible.
(a) Physical distribution
(b) Standardisation and grading
(c) Transportation
(d) Warehousing

Answer

Answer: c


26. Ranjan’s business is being adversely affected due to the delay in delivery on account of poor weather conditions. Identify the marketing function which will be helpful to him in this regard.
(a) Physical distribution
(b) Standardisation and grading
(c) Transportation
(d) Warehousing

Answer

Answer: d


27. Champ Limited is a company providing online education to school children of all the classes. Over the years, it has established a good reputation and a market share of 75%. However, in past 2 months, due to the entry of a new competitor in the same segment, the market share of the company has reduced by 20%. Identify the type of marketing factor which has adversely affected the sales of the company.
(a) Controllable factors
(b) Environmental factors
(c) Marketing mix
(d) None of the above

Answer

Answer: b


28. Identify the component of branding being depicted below.
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Marketing 1
(a) Brand name
(b) Brand mark
(c) Trademark
(d) Generic name

Answer

Answer: b


29. What does the symbol given below denote?
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Marketing 2
(a) Brand name
(b) Brand mark
(c) Trademark
(d) Generic name

Answer

Answer: c


30. Pranav has decided to start a business of manufacturing crockery and cutlery items. In order to give a unique identification to his products, he has decided to assign the brand name ‘Elegan’ as it will enable the firm to secure and control the market for its products. Identify the relative advantage of branding to the marketers being described in the above case.
(a) Facilitates differential pricing
(b) Ease in the launching of new products
(c) Facilitates product differentiation
(d) Assists in advertising and display programmes

Answer

Answer: c


31. Srijan is fond of a particular brand of stationery. Every time he buys his favourite brand stationery products, he does not need make a close inspection of that product. Identify the relative advantage of branding to the customers being described in the given case.
(a) Supports in product identification
(b) Certifies quality
(c) Considered to be a status symbol
(d) None of the above

Answer

Answer: a


32. Karan had started the business of producing exclusive home decor items under the brand name ‘Eleganza’ 15 years back. Over the years, he has diversified into new segments like home furnishing, furniture and kitchenware. However, all the products are being sold under the same brand name ‘Eleganza’, as it appears to be apt for all of them. Identify the relative feature of a good brand name being described in the given case.
(a) Short and easy to pronounce, spell and remember
(b) Reflects the functions of the product
(c) Distinctive/easily identifiable
(d) Versatile, can be used for brand extension

Answer

Answer: d


33. Sugandha purchased a pack of crayons for her daughter from a nearby stationery shop. She noticed that the crayons were packed in a portable transparent plastic bag. Identify the level of packaging being described in the above lines.
(a) Primary package
(b) Secondary packaging
(c) Transportation packaging
(d) None of the above

Answer

Answer: a


34. Lavanya runs a Play School from her residence. Recently, she placed an order online for 200 chalk boxes. The boxes were delivered to her in a corrugated box. Identify this level of packaging which facilitated movement of the product.
(a) Primary package
(b) Secondary packaging
(c) Transportation packaging
(d) None of the above

Answer

Answer: c


35. In an inter school quiz competition, the participants were shown empty bottles of soft drinks and were asked to identify the brands. All the participants were able to do so. Identify the related point highlighting the importance of packaging which is being described in the given case.
(a) Rising standards of health and sanitation
(b) Facilitates product differentiation
(c) Innovative packaging adds value to a product.
(d) Useful in self service outlets

Answer

Answer: b


36. When Reema had sent her servant to the market to buy a pack of chips, she asked him specifically to bring the yellow coloured packet of chips of a particular brand. Identify the function of packaging being described in the above line.
(a) Helps in product identification
(b) Provides protection to the product
(c) Facilitates the use of product
(d) Assists in promotion of the product

Answer

Answer: a


37. On visiting a supermarket to buy a pack of moisturizer, Harsha noticed that the packaging of most of the beauty products exhibited a photograph of a celebrity. Identify the related function of packaging being described in the given case.
(a) Facilitates the use of product
(b) Assists in promotion of the product
(c) Helps in product identification
(d) Provides protection to the product

Answer

Answer: b


38. The labelling of a pack of oats cookies explains how the product is beneficial in adding fibre to the diet and the other related health benefits. Identify the related function of labelling being described in the given case.
(a) Describes the product and specifies its content
(b) Identification of the product or brand
(c) Grading of products
(d) Helps in promotion of the products

Answer

Answer: d


39. Identify the component of promotion mix being described in the given exhibit?
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Marketing 3
(a) Advertising
(b) Sales Promotion
(c) Public relation
(d) Personal selling

Answer

Answer: b


40. Identify the related function of labelling being depicted below as given on the pack of the chips.
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Marketing 4
(a) Describes the product and specifies its content
(b) Grading of products
(c) Helps in promotion of the products
(d) Identification of the product or brand

Answer

Answer: c


41. Ria refused to buy an insulated lunch box for ?1200 as she felt that the real worth of the product was much less than its monetary value. Identify the factor related to pricing decision being described in the given case.
(a) Cost of the product
(b) The utility and demand
(c) Government and legal regulations
(d) Pricing objectives

Answer

Answer: b


42. A salesman of a company dealing in pet foods is paid a fixed salary of ?20000 per month and furthermore, ?20 extra per unit of the product sold beyond the target sales. Identify the type of cost being described in the given example.
(a) Fixed cost
(b) Variable cost
(c) Semi-variable cost
(d) None of the above

Answer

Answer: c


43. Under which of the following conditions is a marketer not likely to fix the price of his products at higher end?
(a) When he faces high degree of competition
(b) When he wants to attain market share leadership
(c) When the product is unique in terms of packaging, product difference and product differentiation
(d) When the demand for the product is low

Answer

Answer: c


44. Under which of the following situations is a company not likely to fix a lower price for its product?
(a) When the competition has introduced a substitute product
(b) If the demand for a product is inelastic
(c) When the company wants to attain market share leadership
(d) When the demand for the product is low

Answer

Answer: b


45. Nooper Limited is marketing its products online. Identify the channel of distribution being adopted by the company.
(a) Zero level channel
(b) One level channel
(c) Two level channel
(d) Three level channel

Answer

Answer: a


46. Kannu has decided to sell her range of organic food products through her own retail outlets. Identify the channel of distribution being adopted by the company.
(a) Zero level channel
(b) One level channel
(c) Two level channel
(d) Three level channel

Answer

Answer: a


47. Srijan Limited sells its products through the company approved retailers. Identify the channel of distribution being adopted by the company.
(a) Zero level channel
(b) One level channel
(c) Two level channel
(d) Three level channel

Answer

Answer: b


48. Hena is planning to set up a small manufacturing unit for manufacturing eco-friendly packaging material. She has decided to market her products through the conventional channel of distribution, which involves wholesalers and retailers. Identify the channel of distribution being adopted by the company.
(a) Zero level channel
(b) One level channel
(c) Two level channel
(d) Three level channel

Answer

Answer: c


49. Under which of the following conditions will the company not be able to provide high level of customer services?
(a) When it maintains high level of inventory
(b) When it maintains low level of inventory
(c) When it owns large number of warehouses
(d) None of the above

Answer

Answer: b


50. Under which of the following conditions does a business need not maintain high level of inventory?
(a) When higher level of customer services need to be provided
(b) When high degree of accurate sales forecast can be made
(c) When the responsiveness of the distribution system is low
(d) All of the above

Answer

Answer: b


51. Mehak Limited has hired 300 salesmen who will be assigned the task of contacting prospective buyers and creating awareness about the new range of organic incenses introduced by the company. Identify the element of promotion been described in the given lines.
(a) Advertising
(b) Sales promotion
(c) Personal selling
(d) Public relation

Answer

Answer: c


52. Within 2 years of it’s inception, Bhavishya Limited has created a very positive reputation about itself and its products in the eyes of general public by participating extensively in various social welfare programs. Identify the component of promotion mixing described in the given lines.
(a) Advertising
(b) Personal selling
(c) Public relation
(d) Sales promotion

Answer

Answer: c


We hope the given Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 10 Financial Market will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Business Studies Financial Market MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.