Birth Class 11 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Birth Class 11 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth with Answers

Question 1.
What can you say about Dr. Andrew after reading “Birth”?
(a) He did not put all his efforts
(b) He fulfilled his obligations well as a doctor
(c) His skills were not enough
(d) He was arrogant

Answer

Answer: (b) He fulfilled his obligations well as a doctor


Question 2.
Why is the lesson named “Birth”?
(a) Because the doctor is specialist in childbirths
(b) Because a lot of childbirths take place
(c) Because it is about birth of a child
(d) Because it talks about philosophy of life

Answer

Answer: (c) Because it is about birth of a child


Question 3.
During the whole incident, Joe did not enter the house. Why?
(a) Because he was superstitious
(b) Because he didn’t want to disturb
(c) Because he didn’t want to see the child
(d) Because he was anxious

Answer

Answer: (d) Because he was anxious


Question 4.
“But her hands were together, her lips moved without sound.” Who is her?
(a) Susan
(b) Midwife
(c) Mrs. Morgan’s mother
(d) Not clear from the story

Answer

Answer: (c) Mrs. Morgan’s mother


Question 5.
How long did it take for Andrew’s efforts to yield results?
(a) Fifteen minutes
(b) All efforts went into vain
(c) One hour
(d) Half an hour

Answer

Answer: (d) Half an hour


Question 6.
What did Andrew remember in the middle of ongoing treatment?
(a) About his love for Christine
(b) Morgan family’s longing for a child
(c) His time in Samaritan
(d) About his obligation as a doctor

Answer

Answer: (b) Morgan family’s longing for a child


Question 7.
How did Andrew try to save the still born?
(a) Using a special method of respiration
(b) Calling Dr. Edward
(c) Taking him to a hospital
(d) Giving him blood

Answer

Answer: (a) Using a special method of respiration


Question 8.
What all things did Andrew use in the treatment?
(a) Hot and cold water
(b) Basins and towels
(c) A blanket
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 9.
What did Andrew conclude from the whiteness of the child?
(a) That he was dead
(b) That he suffered from lack of oxygen
(c) That he should be taken to hospital
(d) That Andrew couldn’t save him

Answer

Answer: (b) That he suffered from lack of oxygen


Question 10.
In the dilemma he faced, what did Andrew do?
(a) Check upon Susan first
(b) Check upon the child first
(c) Ran away
(d) Left it to handle to the midwife

Answer

Answer: (a) Check upon Susan first


Question 11.
How was the newborn child?
(a) Healthy
(b) Lifeless
(c) Underweight
(d) Anaemic

Answer

Answer: (b) Lifeless


Question 12.
“Don’t fret, mother, I’ll not run away.” Why did Andrew say this?
(a) To reassure Mrs. Morgan’s mother
(b) To fulfill his obligations
(c) To break the silence
(d) To handle a critical situation well

Answer

Answer: (a) To reassure Mrs. Morgan’s mother


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 English Snapshots Chapter 7 Birth with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 12 English Birth MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.