Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Bholi Class 10 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers

Question 1.
Who is referred to as the “artist” in the lesson?
(a) Bholi’s friend
(b) Bholi
(c) Bholi’s cow
(d) Bholi’s teacher

Answer

Answer: (d) Bholi’s teacher


Question 2.
How does she describe her prospective husband?
(a) mean
(b) greedy
(c) coward
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 3.
How did he react on seeing Bholi’s face?
(a) asked for compensation
(b) got frightened
(c) both of these
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) asked for compensation


Question 4.
What according to you, was wrong in Bishamber marrying Bholi?
(a) his age
(b) his limbs
(c) another village
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) his age


Question 5.
Who was Lakshmi?
(a) Bholi’s friend
(b) Bholi’s classmate
(c) Bholi’s sister
(d) Bholi’s cow

Answer

Answer: (d) Bholi’s cow


Question 6.
Whose paintings did she see in the classroom wall?
(a) cow
(b) goat
(c) parrot
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 7.
Why did the girls laugh at Bholi?
(a) at her dress
(b) at her looks
(c) at her stammering
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) at her stammering


Question 8.
What was Bholi’s first reaction on hearing that she was going to school?
(a) she cried with tears of joy
(b) she cried with fear
(c) she screamed
(d) she was excited

Answer

Answer: (b) she cried with fear


Question 9.
How did Ramlal’s wife react about sending her girls to school?
(a) she laughed
(b) she got angry
(c) no reaction
(d) she cried

Answer

Answer: (d) she cried


Question 10.
What was the purpose of the Tehsildar’s village visit?
(a) to inaugrate a girl’s school
(b) to address complaints of the village
(c) to meet the people of the village
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to inaugrate a girl’s school


Question 11.
Why did she talk very little?
(a) she stammered
(b) other kids mimicked her and made fun of her
(c) she was an introvert
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) other kids mimicked her and made fun of her


Question 12.
What happened when she was two years old?
(a) falling off a cot
(b) falling off the stairs
(c) falling off a verandah
(d) small-pox

Answer

Answer: (d) small-pox


Question 13.
Who was her father?
(a) Village Numberdar
(b) Village Sarpanch
(c) Village Tehsildar
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Village Numberdar


Question 14.
What was Bholi’s real name?
(a) Sulekha
(b) Sudekha
(c) Champa
(d) Chamla

Answer

Answer: (a) Sulekha


Question 15.
Who is the author of the story “Bholi”?
(a) KA Abbas
(b) Mark Twain
(c) Guy De Maupassant
(d) Sinclair Lewis

Answer

Answer: (a) KA Abbas


Question 16.
Who is the real artist in the story ‘Bholi’?
(a) the teacher
(b) Ramlal
(c) Bholi
(d) Bishamber Nath

Answer

Answer: (a) the teacher


Question 17.
Who came to marry Bholi?
(a) Bishamber Nath
(b) Hari Nath
(c) Pran Nath
(d) Deena Nath

Answer

Answer: (a) Bishamber Nath


Question 18.
Which picture did Bholi see on the school wall?
(a) parrot
(b) cow
(c) goat
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 19.
What was Bholi’s reaction when Ramlal ask her to go to school for the first time?
(a) she was not given new clothes
(b) I she was excited
(c) she cried with fear
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) she cried with fear


Question 20.
Of the four daughters of Ramlal, who was sent to school?
(a) Radha
(b) Mangla
(c) Champa
(d) Bholi

Answer

Answer: (d) Bholi


Question 21.
Ramlal was the ………….official of the village.
(a) administrative
(b) revenue
(c) police
(d) education

Answer

Answer: (b) revenue


Question 22.
Who was Ramlal’s eldest daughter?
(a) Radha
(b) Mangla
(c) Champa
(d) Sulekha

Answer

Answer: (a) Radha


Question 23.
What was wrong with Sulekha?
(a) she had black pock-marks on
(b) she was a backward child her face
(c) she spoke with halts
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 24.
Which post did Ramlal hold in the village?
(a) Sarpanch
(b) Numberdar
(c) Tehsildar
(d) Headmaster

Answer

Answer: (b) Numberdar


Question 25.
What was the name of Bholi’s father?
(a) Ramlal
(b) Krishanlal
(c) Hiralal
(d) Murarilal

Answer

Answer: (a) Ramlal


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 10 English Bholi MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.