Amanda Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find Amanda Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

Amanda Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Amanda Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How and why does Amanda say that she is an orphan?
Answer:
Amanda seems to be fed up with continuous instructions and naggings. She is feeling that her freedom is curtailed. So, she imagines herself to be an orphan street child who leaves imprints caused on the soft dust by her bare feet. She feels that silences is golden or precious and freedom is sweet.

Question 2.
What impression do you form about Amanda, after reading the poem ‘Amaida’?
Answer:
Amanda feels suffocated because she is controlled and instructed not to do one thing or the other She feels that her freedom is curtailed. But Amanda wishes to be free to live in her own world. She is a very sensitive girl who indulges in daydreaming quiet often. She highly values silence and freedom.

Amanda Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘Living with one’s head in the air’ is what Amanda epitomizes. Justify with examples from the poem.
Answer:
Instead of paying attention to the diktat of not biting her nails and sitting upright, Amanda daydreams about an emerald sea where she is the sole mermaid. Pensively, Amanda imagines herself a neglected urchin-cum-orphan, patterning soft dust with unshod feet. Instead of hearing the warnings about not eating the chocolate as it will bring on the acne, and listen attentively, Amanda imagines she is Rapunzel, with long tresses.

Amanda imagines that like the fairy-story character, she will dwell in the tower quietly and take care not to let down her hair lest the witch climbs up with its help. Ultimately, Amanda is given an ultimatum to stop being moody and sulking, whereas Amanda is simply daydreaming.

Question 2.
“Don’t bite your nails, Amanda!
Don’t hunch your shoulders, Amanda!”
Amanda’s parents were over anxious about her. She often found their instructions very stifling. Reading the poem and based on Amanda’s experience, write a paragraph on the topic “Should parents be allowed to control children?”
Answer:
It goes without saying that no child can survive the early years of its life without the care and protection of its parents. But some parents are so over protective and over anxious about their children that they don’t let their children live ¡n peace. They don’t allow them to explore and find out things on their own. Such parents kill the child’s initiative in learning. These parents always boss around and irritate their children. They don’t trust their child’s capability to do things independently. However, the parents may control the children and guide them as long as it is necessary. Equipped with knowledge and confidence they will be able to face the world boldly. Gradually the child should be allowed to grow on its own and be responsible for its actions. When parents give freedom to their children they gain confidence and learn to do things in a better way.

Question 1 3.
If it fact that every person including a young child has his/her own individuality and personality. It is not necessary that the child will see the world according to the direction of his/her parents. Based on the reading the poem “Amand& write a paragraph on: Should children be given freedom”.
Answer:
Growing up is a phase which requires a lot of space. A single child in his teens would feel more claustrophobic than four kids in the same family. The reason being parents of a single child tend to be more protective and possessive. What they fail to understand is that without sufficient space to grow the child will only end up disliking his/her parents. Freedom is necessary in any relationship.

A child should be allowed to choose his hobbies, to learn what he pleases, to play with kids of his age. In the present times, where nothing is safe and none can be trusted, jJarents are only dissuaded from sending their kids out to play. It is only through these activities can a child learn to socialize and understand values. Therefore, parents should give enough freedom for the child to grow but also make sure that the child is not led away by material needs.

Amanda Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Question 1.
Don’t bite your nails, Amanda!
Don’t hunch your shoulders, Amanda!
Stop that slouching and sit up straight,
Amanda!

(a) Amanda is asked not to bite her nails and her shoulders.
Answer:
hunch

(b) Amanda’s mother asked Amanda to stop and sit up straight.
Answer:
slouching

(c) Amanda’s mother was pleased with Amanda for biting her nails.
Answer:
False

(d) Find the same meaning of the ‘drooping’ in the extract.
Answer:
slouching

Question 2.
(I am an orphan, roaming the street.
I pattern soft dust with my hushed, bare feet.
The silence is golden, the freedom is sweet.)

(a) Amanda imagines herself to be an
Answer:
orphan

(b) Amanda wants
Answer:
freedom

(c) The silence is golden, but the freedom is bitter.
Answer:
False

(d) Find the same meaning of ‘silent’ in the extract.
Answer:
hushed

Question 3.
Don’t eat that chocolate, Amanda!
Remember your acne, Amanda!
Will you please look at me when I’m speaking to you, Amanda.

(a) Amanda is not ready to leave the ………. of eating chocolates.
Answer:
habit

(b) Amanda is advised not to eat chocolate because she is suffering from
Answer:
acne

(c) Amanda gives importance to her mother’s advice
Answer:
False

(d) Find the same meaning of ‘pimples’ in the extract.
Answer:
acne

Question 4.
Stop that sulking at once, Amanda!
You’re always so moody, Amanda!
Anyone would think that I nagged at you,
Amanda!

(a) Amanda is a …….. girl.
Answer:
moody

(b) Amanda is advised to stop
Answer:
sulking

(c) Amanda is moody because she does not want to listen to the instructions. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘pestered’ in the extract.
Answer:
nagged