A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these A Truly Beautiful Mind Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind with Answers

Question 1.
How many son(s) did Albert have with Mileva?
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (b) 2


Question 2.
When did the Nazis come to power in Germany?
(a) 1943
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1933

Answer

Answer: (d) 1933


Question 3.
The atomic explosion at Hiroshima and Nagasaki occurred in the year of
(a) 1930
(b) 1935
(c) 1940
(d) 1945

Answer

Answer: (d) 1945


Question 4.
What was the name of the American President to whom Einstein wrote a letter to?
(a) George W Bush
(b) Nelson Mandela
(c) Barack Obama
(d) Franklin D Roosevelt

Answer

Answer: (d) Franklin D Roosevelt


Question 5.
When did Einstein publish his General Theory of Relativity?
(a) 1919
(b) 1918
(c) 1915
(d) 1920

Answer

Answer: (c) 1915


Question 6.
When did Einstein get divorced?
(a) 1911
(b) 1919
(c) 1905
(d) 1903

Answer

Answer: (b) 1919


Question 7.
Mileva was _____ years older than Albert
(a) 3 years
(b) 4 years
(c) 2 years
(d) 5 years

Answer

Answer: (a) 3 years


Question 8.
What was the famous formula that Einstein developed?
(a) F= ma
(b) E=mc2
(c) M1v1=m2v2
(d) None of the above

Answer

Answer: (b)E=mc2


Question 9.
Jokingly Albert’s desk drawer at the office was termed as
(a) Bureau of relativity
(b) Bureau of motion physics
(c) Bureau of theoretical physics
(d) Bureau of quantum physics

Answer

Answer: (c) Bureau of theoretical physics


Question 10.
In which year did Albert get a job as a technical expert?
(a) 1902
(b) 1900
(c) 1901
(d) 1905

Answer

Answer: (a) 1902


Question 11.
Approximately at what age did Einstein turn out to be a graduate?
(a) 20
(b) 18
(c) 22
(d) 21

Answer

Answer: (d) 21


Question 12.
Einstein’s letter to his beloved had a mixture of
(a) Science and tenderness
(b) Science and vision
(c) Love and tenderness
(d) Science and technology

Answer

Answer: (a) Science and tenderness


Question 13.
This woman fellow student was from
(a) Algeria
(b) Serbia
(c) France
(d) Italy

Answer

Answer: (b) Serbia


Question 14.
What was the name of the fellow student on whom Albert developed special interest?
(a) Sussane Maric
(b) Mileva Maric
(c) Gloria Maric
(d) Serena Maric

Answer

Answer: (b) Mileva Maric


Question 15.
Einstein decided to study at a university in
(a) Milan
(b) Munich
(c) Zurich
(d) Ulm

Answer

Answer: (c) Zurich


Question 16.
Which destruction is referred in the lesson?
(a) destruction of inventions
(b) destruction by authoritarians
(c) destruction caused by the atom bombs at Hiroshima and Nagasaki
(d) none

Answer

Answer: (c) destruction caused by the atom bombs at Hiroshima and Nagasaki


Question 17.
When was Einstein awarded with the Nobel prize?
(a) 1938
(b) 1956
(c) 1945
(d) in 1921 for his contributions to Physics

Answer

Answer: (d) in 1921 for his contributions to Physics


Question 18.
Before securing a job what did Einstein do and which theory did he give to the world?
(a) sat at home
(b) worked
(c) as a teaching assistant and gave private lessons. He gave the theory of mass and energy.
played violin
(d) none

Answer

Answer: (b) worked


Question 19.
At what age did Einstein do his graduation?
(a) at 21 years of age
(b) at 22 years of age
(c) at 23 years of age
(d) at 24 years of age

Answer

Answer: (a) at 21 years of age


Question 20.
With whom did Einstein fall in love?
(a) a girl from Munich
(b) Mileva Maric
(c) a girl from German
(d) none

Answer

Answer: (b) Mileva Maric


Question 21.
What did Einstein call Mileva Maric?
(a) Clever Creature
(b) a gentleman
(c) a dumbo
(d) a good man

Answer

Answer: (a) Clever Creature


Question 22.
In which subjects was Einstein gifted and intereted?
(a) English and History
(b) Mathematics and Physics
(c) Mathematics and Biology
(d) Physics and English

Answer

Answer: (b) Mathematics and Physics


Question 23.
Where did Einstein wish to continue his study?
(a) German
(b) Munich
(c) in German-speaking Switzerland
(d) none

Answer

Answer: (c) in German-speaking Switzerland


Question 24.
Why did Einstein leave the school?
(a) for good
(b) he had clash with the teachers
(c) he didn’t like discipline and order in the school
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 25.
When did Einstein begin to learn playing the violin?
(a) at the age of seven
(b) at the age of eight
(c) at the age of nine
(d) at the age of six

Answer

Answer: (d) at the age of six


Question 26.
What did Einstein love to play with?
(a) toys
(b) alone with mechanical toys
(c) friends
(d) none

Answer

Answer: (b) alone with mechanical toys


Question 27.
By what age did Einstein not learn to speak?
(a) three and half years
(b) four and half years
(c) five and half years
(d) two and half years

Answer

Answer: (d) two and half years


Question 28.
What did Albert’s mother think of him?
(a) he was a born genius
(b) he is intelligent
(c) he will rule the world
(d) Albert was a freak

Answer

Answer: (d) Albert was a freak


Question 29.
When was Einstein born?
(a) on 14 March, 1879
(b) on 10 March 1878
(c) on 14 March 1877
(d) on 14 March, 1875

Answer

Answer: (a) on 14 March, 1879


Question 30.
Whose genius still reigns after 50 years of his death?
(a) M.K. Gandhi
(b) Nehru
(c) Stephen
(d) Einstein

Answer

Answer: (d) Einstein


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English A Truly Beautiful Mind MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.