A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these A Tiger in the Zoo Class 10 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers

Question 1.
What sound does the tiger near at night?
(a) Patrolling cars
(b) Flowing river
(c) Truck Horn
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Patrolling cars


Question 2.
Where is the tiger’s strength locked?
(a) behind the jungle
(b) behind the bars
(c) behind his nature
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) behind the bars


Question 3.
How should the tiger walk through the grass?
(a) With great difficulty
(b) With ease
(c) With practice
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) With ease


Question 4.
How does the tiger walk in the cage?
(a) With sadness
(b) With Happiness
(c) With confusion
(d) With pride

Answer

Answer: (d) With pride


Question 5.
How does the tiger feel in the cage?
(a) he was in sad mood
(b) he was in happy mood
(c) he was in angry mood
(d) he was in surprised

Answer

Answer: (c) he was in angry mood


Question 6.
What describes “tiger in a cell”?
(a) Locked in concrete cell
(b) snarling around houses
(c) shadow, long grass
(d) baring his white fangs

Answer

Answer: (a) Locked in concrete cell


Question 7.
Why should he be lurking in shadow?
(a) out of fear
(b) out of anger
(c) to catch the deer
(d) both 1 and 2

Answer

Answer: (c) to catch the deer


Question 8.
Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.
(a) metaphor
(b) assonance
(c) Oxymoron
(d) Consonance

Answer

Answer: (a) metaphor


Question 9.
Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.
(a) metaphor
(b) assonance
(c) Oxymoron
(d) Consonance

Answer

Answer: (c) Oxymoron


Question 10.
The poem draws a contrast between _____ and _____ .
(a) animals, human beings
(b) tiger in a zoo, tiger in a forest
(c) tiger in a zoo, humans
(d) humans, tiger in forest

Answer

Answer: (b) tiger in a zoo, tiger in a forest


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 10 English First Flight A Tiger in the Zoo MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.