A Thing of Beauty Extra Questions and Answers Class 12 English Flamingo

In this page you can find A Thing of Beauty Extra Questions and Answers Class 12 English Flamingo, Extra Questions for Class 12 English will make your practice complete.

A Thing of Beauty Extra Questions and Answers Class 12 English Flamingo

A Thing of Beauty Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What is the source of the endless fountain and what is its effect?
Answer:
“Endless fountain” refers to the unending beauty of nature. This is a gift from the creator. Our life is full of trials and tribulations, but the beautiful things of nature soothen our sorrows and give us the motivation to move on.

Question 2.
What spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it removed?
Answer:
Trials and tribulations of life spread the pall of despondence over our dark spirits. Loss of faith and disappointment are the results of our own making. We can remove it by making life worthwhile with the beautiful things of life that lift the veil of gloom, paving way for optimism and hope.

Question 3.
What is the message of the poem,‘A Thing of Beauty’?
Answer:
The message of the poem is that a beautiful object is treasured in our mind because it provides us eternal and everlasting joy. Therefore, let us keep the natural beauty intact. Let us not destroy it.

Question 4.
How is a thing of beauty a joy forever?
Answer:
A thing of beauty is a joy forever because its loveliness increases. A beautiful thing is
perennial and constant. It sustains human spirit in all ages and stages. It never passes into nothingness. In fact, it moves away the pall from our dark spirits and makes life worth living.

Question 5.
Describe any three things of beauty mentioned in the poem, ‘A Thing of Beauty’.
OR
According to Keats, what moves the pain and suffering away from human life?
Answer:
Everything in nature is a thing of beauty and a source of pleasure. Some of them are the sun, the moon, old and young trees, daffodil flowers, small streams with clear water, the green pastures and the blooming musk-roses. All of them are things of beauty. They are the constant sources of joy and pleasure, and remove the gloom of life.

Question 6.
What does Keats consider as an endless fountain of immortal drink and why does he call its drink immortal?
Answer:
God has created so much beauty around us; everywhere it is endless. In nature, there is divine beauty, a fountain of eternal joy. Keats considers the beauty of nature as an endless fountain of immortal drink. That immortal drink has to be poured into the heart and soul of man.

Question 7.
What does a thing of beauty do for us?
Answer:
A thing of beauty brings joy and removes the gloom. It makes life worth living in spite of being despondent. Its loveliness keeps on increasing, providing a pleasant and quiet place for us.

Question 8.
Mention any four things of beauty that add joy to our life.
Answer:
‘The things of beauty that Keats refers to in his poem are the sun, the moon, the trees, the innocence of the sheep, the blossoming of the daffodils in the meadows, the musk-roses blooming, the mass of ferns and the clear streams among mountains.

Question 9.
Mention any two things which cause pain and suffering.
Answer:
The things that cause pain and suffering are despondency, dearth of noble natures, gloomy days and overdarkened ways.

Question 10.
Which objects of nature does Keats mention as sources of joy in his poem, ‘A Thing of Beauty’?
Answer:
Everything of nature is a thing of beauty and a source of pleasure. Some of them are the sun, the moon, old and young trees, daffodil flowers, small streams with clear water, mass of fern and the blooming of musk-roses. All of them are things of beauty. They are the constant sources of joy and pleasure.

Question 11.
How can ‘mighty dead’ be things of beauty?
Answer:
The ‘mighty dead’ can be things of beauty as the inspirational deeds of martyrs are not only splendid but continue to live as guides, enhancing the quality of life.

Question 12.
In the hot season, how do man and beast get comfort?
Answer:
In the hot season, man and beast take shelter in the green world where clear rills a quiet bower, and the mid forest brake rich with springling of fair musk-roses blossom.’

Question 13.
What rich bounty has the heaven given us?
Answer:
Heaven has blessed us with unending beauty in nature that encircles and makes our life beautiful eternally whenever we think of it. Like an eternal fountain from the brink of heaven, beauty blesses us with joy forever.

Question 14.
How does Keats show his unhappiness with his fellow human beings?
Answer:
Keats shows his unhappiness by saying that there are only few people, who are noble in character and who rise above pretty differences by being magnanimous and generous. There is a dearth of such noble souls on our earth; as man is selfish and self-centred. Trials and tribulations of life spread the pall of despondence over our dark spirits. We can remove it by making life worthwhile by enjoying the beautiful things of life bestowed upon us by nature, but we are keen on destroying them.

Question 15.
How does Keats define a thing of beauty?
Answer:
Keats says that a thing of beauty is eternal and is forever. It does not fade with time, and our love for it enhances with time. He says that thing of beauty acts like a soothing, relaxing shade of trees that helps us sleep peacefully and enjoy good health.

Question 16.
What troubles and sufferings do human beings face in life?
Answer:
In life, humans face adverse circumstances and gloomy days which cause suffering. Malice and disappointment dampen our spirits. Lack of noble qualities, death and bad health bring sadness in life.

A Thing of Beauty Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How does Keats show his unhappiness with his fellow human beings?
Answer:
Keats shows his unhappiness by saying that there are only few people, who are noble in character and who rise above pretty differences by being magnanimous and generous. There is a dearth of such noble souls on our earth; as man is selfish and self-centred. Trials and tribulations of life spread the pall of despondence over our dark spirits. We can remove it by making life worthwhile by enjoying the beautiful things of life bestowed upon us by nature, but we are keen on destroying them.

Question 2.
Write in brief the summary of this poem.
Answer:
The poet says that it is some thing of beauty that provides joy forever. Then poet lists some things that are source of beauty. He says the sun, the moon, beautiful flowers, young trees and simple sheep are all things of beauty. The poet says that there is so much grief on this earth that the life would become impossible without any thing of beauty. It is something or the other thing of beauty that binds us to the earth. Then the poet describes about the mighty dead of this earth. These people have laid down their lives for the sake of mankind. The poet says that they will get their due reward on the day of judgement. The poet compares the things of beauty with a fountain pouring out immortal drink from the brink of heaven.

Question 3.
Write in brief the central idea of the poem.
Answer:
In this poem, the poet says that a thing of beauty is a joy forever. He compares a thing of beauty with a bower, where we can enjoy sweet sleep. Then the poet mentions many things of beauty. He says that there is so much grief and sadness on this earth that we can sustain our life only because of the things of beauty.

He compares the things of beauty with ‘an endless fountain of immortal drink pouring unto us from the heaven’s brink’. In this way the poet underlines the fact that we should preserve and take care of the things of beauty. They are joy not for ourselves but also for our coming generations.