A Photograph Extra Questions and Answers Class 11 English Hornbill

Here we are providing A Photograph Extra Questions and Answers Class 11 English Hornbill, Extra Questions for Class 11 English was designed by subject expert teachers.

A Photograph Extra Questions and Answers Class 11 English Hornbill

A Photograph Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What has the camera captured?
Or
What had the camera captured in the poem “A Photograph”?
Answer:
The camera had captured the image of three happy youngsters enjoying a holiday by the sea. They are the mother of the poet and her two cousins. The poet’s mother is only twelve years old. The girls look happy in the picture.

Question 2.
Why does the poet feel emotional on seeing the photograph?
Answer:
The poet sees happy pictures of her mother enjoying a seaside holiday. Her mother is no longer with her. She has been dead for twelve years.

Question 3.
Who are the people in the photograph?
Answer:
A smiling girl, about twelve-year-old and two younger girls, Betty and Dolly holding her hands; the 12-year-old girl was the mother of the poet and the other two her cousins.

Question 4.
What impression do you form of the poet’s mother after reading the poem ‘A Photograph’?
Answer:
The poet’s mother is shown in the poem as a young girl of twelve. She is carefree and full of enjoyment during her seaside holiday.

Question 5.
“And of this circumstance there’s nothing to say at all. Its silence silences”, says the poet in ‘A ’Photograph’. What is she referring to?
Answer:
She is referring to the death of her mother.

Question 6.
How has the poet expressed her sense of loss?
Answer:
The poet feels a sense of loss by looking at an old photograph of her mother. She remembers her mother’s reaction to that photo later in life. These memories make her personal loss acute.

Question 7.
The poem ‘A Photograph’ contains the line ‘And the sea, which appears to have changed less, washed their terribly transient feet’. The idea conveyed is that human life is subject to change in terms of age and circumstances.
A philosopher once said, “Nothing is permanent except change.”
Briefly express your views on how a human being should handle change.
Answer:
One should handle change by recounting the past, as did the poet in the poem ‘A Photograph’ where she refreshes memories of her dead mother through a photograph taken on a beach holiday.

Question 8.
The opening lines of the poem ‘A Photograph’ describe three young girls on a seaside holiday,
“When the two young girl cousins went paddling,”. “All three stood still to smile through their hair…”
Holidays are obviously times for destressing and enjoying one’s leisure.
Write on the need for holidays in modern stressful times.
Answer:
Need for Holidays
(Choose your points)
Holidays as important as workdays. They are essential because they

  • destress.
  • bring families and friends together.
  • improve one’s health.
  • give time for hobbies.

Holidays need not be long.
Holidays need not be expensive.
Holidays rejuvenate.

A Photograph Extra Questions and Answers Reference-to-context

Read the extracts given below.

Question 1.
The cardboard shows me how it was

When the two girl cousins went paddling,
Each one holding one of my mother’s hands
And she, the big girl — some twelve year or so.

Answer the following.

(i) These lines describe …………..
(ii) …………. girls went paddling.
(iii) The word ‘cardboard’ conveys a sense of loneliness.
Answer:
(i) a photograph
(ii) Three
(iii) True

Question 2.
All three stood still to smile through their hair
At the uncle with the camera. A sweet face,
My mother’s, that was before I was born.
And the sea, which appears to have changed less,
Washed their terribly transient feet.

Answer the following.

(i) These lines have been taken from …………… composed by ………………..
(ii) The three mentioned in the first line are ………………….
(iii) A deep and significant contrast has been drawn in the last two lines between the sea and the humans by using the phrases …………….. and ………………….
Answer:
(i) A Photograph; Shirley Toulson
(ii) the poet’s mother and her two cousins
(iii) changed less; terribly transient feet.

Question 3.
Some twenty-thirty years later
She’d laugh at the snapshot
“See Betty
And Dolly;” she’d say, “and look how they
dressed us for the beach ” The sea holiday
Was her past, mine is her laughter.

Answer the following.

(i) ……………. are mother’s cousins.
(ii) ………………. would laugh seeing the snapshot.
(iii) The beach holiday took place …………..
Answer:
(i) Betty and Dolly
(ii) The poetess’ mother
(iii) twenty-thirty years ago

Question 4.
…………. A sweet face,
My mother’s, that was before I was born.
And the sea, which appears to have changed less,
Washed their terribly transient feet.

Answer the following.

(i) These lines are from ……………. and the poet is …………..
(ii) ………….. has not changed much.
(iii) The phrase ‘terribly transient feet’ indicates …………….
Answer:
(i) ‘A Photograph’; Shirley Toulson.
(ii) The sea
(iii) The mother

Question 5.
…………….. The sea holiday
Was her past, mine is her laughter. Both wry
With the laboured ease of loss.

Answer the following.

(i) ‘Her’ refers to …………….
(ii) ‘Her past’ means …………….. by the sea.
(iii) ‘Both wry with the laboured ease of loss’ means the poet’s and her mother’s past, loss of the
happy sea holiday. [True/False]
Answer:
(i) the poet’s mother.
(ii) a pleasant holiday
(iii) True

Question 6.
Now she’s been dead nearly as many years
As that girl lived. And of this circumstance
There is nothing to say at all.
Its silence silences.

Answer the following.

(i) has been dead for twelve years.
(ii) ‘This circumstance’ refers to ……….
(iii) The meaning of the last line is that death is ……………
Answer:
(i) The poetess mother
(ii) the death of the poetess’ mother.
(iii) final and irrevocable.