A Letter to God Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find A Letter to God Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

A Letter to God Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

A Letter to God Extra Questions and Answers Short Answer Type

Answer the following questions in 30 – 40 words each:

A Letter To God Extra Questions And Answers PDF Question 1.
(i) Where was ‘the house’ located?
(ii) Why do you think it is called ‘the’ house and not ‘a’ house?
Answer:
(i) The house was located on the top of a low hill.
(ii) It is called ‘the house’ because it is the only house on the top of the hill.

A Letter To God Extra Questions Question 2.
Why did Lencho keep gazing at the sky?
Answer:
Lencho knew that his fields needed water immediately. He was eagerly waiting for the rain, therefore he gazed at the sky.

Letter To God Extra Questions Question 3.
“Now we’re really going to get some water, woman.” Is Lencho sure that it is going to rain? Give a reason for your answer.
Answer:
Lencho was sure that it was going to rain because he kept watching the sky throughout the day. Through his experience, he knew that the clouds would certainly bring rain.

A Letter To God Extra Question Answer Question 4.
(i) How did Lencho feel when it started raining?
(ii) What was the effect of the rain on the crops?
Answer:
(i) Lencho was excited when he came out of his house to have the pleasure of feeling the rain on his body. He compared the raindrops with coins, as he knew that a good rain would mean a good crop and a good crop would mean a lot of money.
(ii) The rain brought with it destruction. There was hailstorm for about an hour and it covered the field. The corn was totally destroyed.

A Letter To God Extra Questions And Answers Question 5.
What are the raindrops compared to and why?
Answer:
Raindrops are compared to coins. He compares big raindrops to ten-cent coins and smaller ones to five-cent coins. He knew that the raindrops would certainly be helpful in giving him rich harvest. Naturally, it would make him get more money.

Extra Questions Of A Letter To God Question 6.
Lencho had only ‘one hope’. What was it?
Answer:
Lencho was a God-fearing man and had a firm faith in the benevolence of God, who he thought would certainly help him. God was his only hope.

A Letter To God Short Questions And Answers Question 7.
Did the letter reach God? Why did the postmaster send a reply to Lencho?
Answer:
The letter did not reach God but it certainly reached the postmaster who was a God-fearing and kind-hearted man. He decided to send a reply to Lencho as he was moved by the firm faith of a farmer in God, and he did not want to disappoint him.

A Letter To God Long Questions And Answers Question 8.
Lencho describes the post office employees as ‘a bunch of crooks’.
(i) Were they ‘a bunch of crooks’?
(ii) How would you describe them?
Answer:
(i) The post office employees were really very good people who tried to help a poor farmer. They were not a bunch of crooks.
(ii) They can be described as kind-hearted, generous, helpful and God-fearing men.

A Letter to God Extra Questions and Answers Long Answer Type

Extra Question Of A Letter To God Question 1.
Describe the character of Lencho in the light of his faith and attitude towards God and man.
Answer:
Lencho was a hardworking farmer who had immense faith in God. He had such an immense faith in the existence and helpfulness of God that he started communicating with him. He wrote a letter to God requesting him to send him one hundred pesos. When he received seventy pesos, he was not surprised at all. He even doubted the integrity of the post office employees who, he thought, had stolen his thirty pesos. He was a poor judge of human nature. His attitude towards man was negative. He could not think of a help from man.

A Letter To God Class 10 Extra Questions Question 2.
Lencho called the post office employees ‘a bunch of crooks’. What does it show about his attitude towards men? Was he not A person of humility, appreciation and gratefulness? Elaborate.
Answer:
Lencho called the post office employees a bunch of crooks as he thought that they had stolen his money sent by God. He was not correct in his assessment of the employees. It shows that he had a negative attitude towards mankind. He was not a fair judge of man’s nature.

It seems he was too naive to have the sense of humility, appreciation and gratefulness. He hurt the feelings of the post office employees unintentionally. He was a simple man who had immense faith in God but could not think of any help from men. His anger and attitude towards them shows that he did not have any faith in men. He did not credit the post office employees for their help out of ignorance but he should not have called them a bunch of crooks.

Extra Questions On A Letter To God Question 3.
What kind of people were the post office employees? What do you like about the gesture of the postmaster?
Answer:
The post office employees were very generous, kind and helpful people. When they received the letter for God from Lencho, they were impressed with his faith in God althought initially they made fun of it. They did not want to hurt his feelings and shake his faith in god. They decided to help him by sending him money.

It was a noble gesture on their part. All of them contributed by giving a share of their salaries. It shows their kindness and generosity. They could have told Lencho the truth about God but their sensitivity stopped them from doing so. They did not want to hurt his feelings. They had sympathy and compassion for Lencho. The postmaster’s generosity, his sensitivity, initiative and his noble gesture make him a good human being in the eyes of the readers.

A Letter to God Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
The house — the only one in the entire valley — sat on the crest of a low hill. From this height one could see the river and the field of ripe corn dotted with the flowers that always promised a good harvest. The only thing the earth needed was a downpour or at least a shower. Throughout the morning Lencho — who knew his fields intimately — had done nothing else but see the sky towards the north-east.

(а) The house was located on the
Answer:
crest of a low hill

(b) The only thing the earth needed was
Answer:
a downpour

(c) One could see huts and the field of ripe corn dotted with the flowers from the height of the hill. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the word from the passage which means ‘top of a hill’.
Answer:
crest

Question 2.
“Now we’re really going to get some water, woman.” The woman who was preparing supper, replied, “Yes, God willing”. The older boys were working in the field, while the smaller ones were playing near the house until the woman called to them all, “Come for dinner”. It was during the meal that, just as Lencho had predicted, big drops of rain began to fall. In the north-east huge mountains of clouds could be seen approaching. The air was fresh and sweet. The man went out for no other reason than to have the pleasure of feeling the rain on his body, and when he returned he exclaimed, “These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins. The big drops are ten-cent pieces and the little ones are fives.”

(a) Lencho compared the raindrops with the
Answer:
silver coins

(b) The family was happy as the rain was much needed for a good
Answer:
harvest

(c) The woman heard from Lencho that it was going to rain. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the word from the passage which means ‘symbol of prosperity’.
Answer:
new coins.

Question 3.
With a satisfied expression he regarded the field of ripe corn with its flowers, draped in a curtain of rain. But suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall. These truly did resemble new silver coins. The boys, exposing themselves to the rain, ran out to collect the frozen pearls.

(a) Lencho was satisfied as the rain outside was much for a good harvest.
Answer:
needed

(b) Suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large began to fall.
Answer:
hailstones

(c) Very large stones that came along with the rain resembled golden pearls. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the words from the passage which means ‘hailstones’.
Answer:
‘Frozen pearls’.

Question 4.
“It’s really getting bad now,” exclaimed the man. “I hope it passes quickly.” It did not pass quickly. For an hour the hail rained on the house, the garden, the hillside, the cornfield, on the whole valley. The field was white, as if covered with salt. Not a leaf remained on the trees. The corn was totally destroyed. The flowers were gone from the plants. Lencho’s soul was filled with sadness. When the storm had passed, he stood in the middle of the field and said to his sons, “A plague of locusts would have left more than this. The hail has left nothing. This year we will have no corn.”

(a) Lencho exclaimed with sadness that the ………….. was getting bad as it was raining with hailstones.
Answer:
weather

(b) Lencho was worried about how his family would …………… as the hailstones had completely destroyed the cornfield.
Answer:
survive

(c) The hailstorm not only destroyed Lencho’s cornfield but also damaged the whole valley. (True/False)
Answer:
True

(d) ‘A plague of locusts’ means
Answer:
a large number of insects that can cause great damage to the crops.

Question 5.
That night was a sorrowful one. “All our work, for nothing.”
“There’s no one who can help us.” “We’ll all go hungry this year”. But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope: help from God.
“Don’t be so upset, even though this seems like a total loss. Remember, no one dies of hunger.”
“That’s what they say: no one dies of hunger.” All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience. Lencho was an ox of a man, working like an animal in the fields, but still he knew how to write. The following Sunday, at daybreak, he began to write a letter which he himself would carry to town and place in the mail. It was nothing less than a letter to God.

(a) The single hope for the family was
Answer:
help from God.

(b) Lencho at last decided to write to God.
Answer:
a letter

(c) Lencho believed that God does not let anyone die of hunger. (TFue/Faise)
Answer:
True

(d) Give the meaning of the word ‘conscience’ with reference to the extract.
Answer:
a person’s moral sense of right and wrong.

Question 6.
“God,” he wrote, “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year. I need a hundred pesos in order to sow my field again and to live until the crop comes, because the hailstorm….”
He wrote ‘To God’ on the envelope, put the letter inside and, still troubled, went to town. At the post office, he placed a stamp on the letter and dropped it into the mailbox.

(a) Lencho requested God to send him
Answer:
a hundred pesos

(b) At the post office Lencho placed a on the letter and dropped it into the mailbox.
Answer:
stamp

(c) Lencho wrote the letter to God because God will sow his field again. (iVue/False)
Answer:
False

(d) Find the synonym of the word ‘anxious’ from the extract.
Answer:
‘troubled’

Question 7.
One of the employees, who was a postman and also helped at the post office, went to his boss laughing heartily and showed him the letter to God. Never in his career as a postman had he known that address. The postmaster — a fat, amiable fellow — also broke out laughing, but almost immediately he turned serious and, tapping the letter on his desk, commented, “What faith! I wish I had the faith of the man who wrote this letter. Starting up a correspondence with God!”

(a) The postman laughed heartily because he saw the letter to God.
Answer:
addressed

(b) The postmaster became serious suddenly and was impressed to see Lencho’s in God.
Answer:
faith

(c) The postmaster was an amiable man and praised Lencho’s faith in God. (True/False)
Answer:
True

(d) Give the synonym of ‘letter writing’ from the extract.
Answer:
‘correspondence’.

Question 8.
So, in order not to shake the writer’s faith in God, the postmaster came up with an idea: answer, the letter. But when he opened it, it was evident that to answer it he needed something more than goodwill, ink and paper. But he stuck to his resolution: he asked for money from his employees, he himself gave part of his salary, and several friends of his were obliged to give something ‘for an act of charity’.

It was impossible for him to gather together the hundred pesos, so he was able to send the farmer only a little more than half. He put the money in an envelope addressed to Lencho and with it a letter containing only a single word as a signature: God.

(a) It was impossible for the postmaster together together the
Answer:
hundred pesos

(b) When the postmaster opened the letter, he needed something more than, ink and paper.
Answer:
goodwill

(c) The postmaster managed a hundred pesos from his friends. (True/False)
Answer:
False

(d) Give the synonym of ‘grateful’ from the extract.
Answer:
‘obliged’.

Question 9.
The following Sunday Lencho came a bit earlier than usual to ask if there was a letter for him. It was the postman himself who handed the letter to him while the postmaster, experiencing the contentment of a man who has performed a good deed, looked on from his office.
Lencho showed not the slightest surprise on seeing the money; such was his confidence — but he became angry when he counted the money. God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested.

(a) Lencho became angry because he did not get the that he requested God.
Answer:
amount

(b) Lencho came to the post office the following to ask if there was any letter for him.
Answer:
Sunday

(c) The postmaster had performed a good deed by helping Lencho. (True/False)
Answer:
True

(d) Give the meaning of the word ‘a conscious action’ from the extract. ”
Answer:
deed

Question 10.
Immediately, Lencho went up to the window to ask for paper and ink. On the public writing-table, he started to write, with much wrinkling of his brow, caused by the effort he had to make to express his ideas. When he finished, he went to the window to buy a stamp which he licked and then affixed to the envelope with a blow of his fist. The moment the letter fell into the mailbox the postmaster went to open it. It said: “God: Of the money that I asked …. for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much. But don’t send it to me through the mail because the post office employees are a bunch of crooks. Lencho.”

(a) Lencho called the post office employees ………. because he thought that they had cheated him.
Answer:
a bunch of crooks

(b) There were wrinkles on his brow because he was ………….
Answer:
angry

(c) Lencho wrote in his second letter that he received seventy pesos only. (True/False)
Answer:
False

(d) Give the meaning of the word’ “creased” from the extract.
Answer:
‘wrinkling’.