A Letter to God Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these A Letter to God Class 10 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers

Question 1.
Why were Lencho’s feeling when the hailstorm hoped?
(a) Utter Sadness
(b) Utter Happy
(c) Utter Sorrow
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Utter Sadness


Question 2.
How much money doe the Lencho need?
(a) Fifty Pesos
(b) Hundred Pesos
(c) Two Hundred Pesos
(d) Five Hundred Pesos.

Answer

Answer: (b) Hundred Pesos


Question 3.
Why Lencho compares the rain drops to new coins?
(a) Because they are real money.
(b) Because they were round in shape and almost of the same size.
(c) Because he can exchange them with money.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Because they were round in shape and almost of the same size.


Question 4.
Who does Lencho have complete faith in?
(a) His Wife
(b) The Postmaster
(c) One of the farmer
(d) The God

Answer

Answer: (d) The God


Question 5.
Why did Lencho go out in the rain?
(a) To have the pleasure of feeling the rain on his body
(b) To harvest the crops
(c) To fed the fish
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) To have the pleasure of feeling the rain on his body


Question 6.
What type of conflict does the chapter highlight?
(a) conflict between nature and humans
(b) conflict among humans
(c) conflict among God and nature
(d) both 1 and 2

Answer

Answer: (d) both 1 and 2


Question 7.
What did Lencho ask for in his second letter?
(a) more money
(b) remaining amount and not send it by mail
(c) remaining amount and send it by mail only
(d) he didn’t ask for anything

Answer

Answer: (b) remaining amount and not send it by mail


Question 8.
How did he feel when he counted the money?
(a) grateful
(b) joyful
(c) relieved
(d) angry

Answer

Answer: (d) angry


Question 9.
What did the postmaster feel on experiencing Lencho receive the letter?
(a) contended
(b) proud
(c) overwhelmed
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) contended


Question 10.
What else did the reply demanded apart from goodwill, ink and paper?
(a) lost crop
(b) money
(c) God’s signature
(d) new seeds

Answer

Answer: (b) money


Question 11.
On seeing the letter, the postmaster was moved by Lencho’s ______
(a) unwavering faith
(b) handwriting
(c) love for God
(d) determination

Answer

Answer: (a) unwavering faith


Question 12.
What was the immediate reaction of the postman on seeing the letter?
(a) laughed whole-heartedly
(b) cried
(c) felt sad about what happened
(d) felt empathetic

Answer

Answer: (a) laughed whole-heartedly


Question 13.
How did Lencho decide to contact his last resort?
(a) by visiting them personally
(b) through a letter
(c) through e-mail
(d) through fax

Answer

Answer: (b) through a letter


Question 14.
Lencho compared the quantum of damage with
(a) attack by rats
(b) attack by crows
(c) plague of locusts
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) plague of locusts


Question 15.
What destroyed Lencho’s fields?
(a) heavy rainfall
(b) hailstorm
(c) landslide
(d) flood

Answer

Answer: (b) hailstorm


Question 16.
What did Lencho compare the large raindrops with?
(a) silver coins
(b) pearls
(c) diamonds
(d) new coins

Answer

Answer: (d) new coins


Question 17.
What was the only thing that the Earth needed according to Lencho?
(a) a shower
(b) a snowfall
(c) strong winds
(d) sunlight

Answer

Answer: (a) a shower


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 10 English A Letter to God MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.