A Legend of the Northland Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find A Legend of the Northland Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

A Legend of the Northland Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

A Legend of the Northland Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
‘For she was changed to a bird.’ Who was she and why was she changed to a bird?
Answer:
An old woman of Northland was changed to a woodpecker by St. Peter. She was a greedy and selfish lady. She did not give a cake to the hungry saint. So, as a punishment, she was turned to a bird.

Question 2.
What is a ballad? Is this poem a ballad?
Answer:
A ballad is a song narrating a story in short stanzas. Ballads are part of the folk culture and are passed on orally from one generation to another. The poem ‘A Legend of the Northland’ is also a ballad as it contains the story of an old selfish woman.

Question 3.
‘Away away in the Northland, where the hours of the day are few.’ Which place has been referred to? what kind of place is it?
Answer:
The place is Northland. It is far off in the north. It is a cold place. Here days are short and the nights are long.

Question 4.
‘And the children look like bear’s cubs.’ What have the children been compared to? Why?
Answer:
Northland is a cold place. The children have been compared to bear’s cubs. They wear funny furry dresses to protect themselves from cold. While running and playing, it looks as if bear cubs are running and playing.

Question 5.
‘I don’t believe ’tis true; And yet you may learn a lesson.’ What does the poet believe? Why does he want to tell the tale?
Answer:
The poet himself admits that the story he was going to tell, may not be true. Still he wants to tell it because it contained a lesson. He wants the readers to learn a lesson from the poem.

Question 6.
‘He asked her, from her store of cakes.’ Who is ‘he’ and what did he ask for? Who is ‘her’ here?
Answer:
‘He’ is Saint Peter. He is travelling from one place to another preaching. He is tired and hungry. He asked ‘for a cake from a woman who was baking cakes. ‘Her’ stands for the selfish lady.

Question 7.
“It seemed too large to give away.” What does ‘it’ stand for? What does the above expression show about the woman?
Answer:
‘It’ stands for the cake. Saint Peter asked for a cake from the lady. She prepared a tiny cake but even that seemed too large. She could not part with it. It shows that the lady was selfish.

Question 8.
‘And surely such a woman was enough to provoke a saint.’ Who was the lady and how did she provoke the saint?
Answer:
The lady was an old greedy woman who was making cakes when the saint visited her and asked for a cake. The old lady did not oblige the hungry and tired saint. The lady lacked decency. She did not part even with a wafer like cake. It provoked the saint who cursed her.

Question 9.
You are too selfish to dwell in a human form.’ Who said this and to whom? Why did he say so?
Answer:
Saint Peter said so to the old greedy woman who did not oblige the saint by giving him a cake. She was a selfish lady. She did not deserve to be called a human being.

Question 10.
Who was St. Peter? How did he reach the old woman’s cottage?
Answer:
St. Peter was an apostle of Christ. He used to travel from one place to another for preaching. He reached the old woman’s cottage during his travels.

Question 11.
What did the old woman feel about her cakes?
Answer:
The old lady was too greedy to give a single cake to the hungry saint. She thought that her cakes were too big to be given. She kept all the cakes in her shelf. She did not oblige the saint.

Question 12.
How was the woman punished by St. Peter?
Answer:
St. Peter found the lady too selfish. He said that she did not deserve food, shelter and fire to warm herself. She had disgraced womanhood. He punished her to teach her a lesson.

Question 13.
Find out examples of repetition from the poem.
Answer:
The repetitions are:

  • And rolled and rolled it flat
  • By boring and boring and boring

Question 14.
Do you agree that this poem has become part of the folklore of the Northland? Support your answer with reasons from the poem.
Answer:
Yes, the poem has become part of the folklore of the Northland. It is passed on orally from one generation to the other. The line which supports this, is ‘And every country schoolboy has seen her in the wood.’

A Legend of the Northland Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
Away, away in the Northland,
Where the hours of the day are few.
And the nights are so long in winter,
That they cannot sleep them through;

(a) The place being talked about is the …………
Answer:
Northland

(b) In this region days are short and the nights are ……………
Answer:
long

(c) In line 4 ‘they’ refers to the people who live in this region. (True/False)
Answer:
True

(d) A synonym for ‘away, away’ can be…………….
Answer:
‘far off’

Question 2.
Where they harness the swift reindeer,
To the sledges when it snows;
And the children look like bear’s cubs
In their funny, furry clothes:

(a) The is an animal which is found in this region.
Answer:
reindeer

(b) People tie the reindeers to the ……..
Answer:
sledges

(c) Here, the children look like lion’s cubs because of their furiy clothes. (True/False)
Answer:
False

(d) The poetic device used in line 4 is ……….
Answer:
Simile

Question 3.
They tell them a curious story
I don’t believe ‘tis true;
And yet you may learn a lesson
If I tell the tale to you.

(a) ‘They’ in line I refers to the ……… of the children.
Answer:
parents/elders

(b) According to the poet, the story may not be true but it gives an important lesson. (True/False)
Answer:
True

(c) The poetic device used in line 3 and 4 is ………
Answer:
Enjambment

(d) ……………. means the same as ‘eager to know’.
Answer:
‘Curious’

Question 4.
Once, when the good Saint Peter
Lived in the world below
And walked about it, preaching,
Just us he did, you know

(a) The above lines talk about ………..
Answer:
Saint Peter.

(b) That time he used to in this world.
Answer:
live

(c) He used to roam around giving religious sermons to the people. (True/False)
Answer:
True

(d) …………..in the passage means the same as ‘delivering sermons’.
Answer:
‘Preaching’

Question 5.
He came to the door of a cottage.
In travelling round the earth.
Where a little woman was making cakes.
And baking them on the hearth

(a) One day ………… reached the door of a cottage.
Answer:
Saint Peter

(b) In the fireplace of the cottage a ………….. was baking cakes.
Answer:
little woman

(c) The literary device used in line 2 is ‘Alliteration’.
Answer:
False

(d) ………….. means ‘cooking by dry heat without exposure to a flame’.
Answer:
‘Baking’

Question 6.
And being faint with fasting,
For the day was almost done,
He asked her, from her store of cakes,
To give him a single one.

(a) ………… had not eaten the entire day.
Answer:
Saint Peter

(b) ‘For the day was almost done’ means …………
Answer:
the day was almost over

(c) He just asked for two cakes from the woman’s store.
Answer:
False

(d) ‘Faint with fasting’ means …………
Answer:
‘feeling hungry or weak’

Question 7.
So she made a very little cake,
But as it baking lay,
She looked at it, and thought it seemed 
Too large to give away.

(a) In the above lines, the lady appears very
Answer:
greedy

(b) Even the little cake appeared ………… to be given away.
Answer:
too large

(c) The lady’s intention was not to give Saint Peter even a little cake.
Answer:
True

(d) The antonym of the word ‘little’ is …………..
Answer:
‘big/large’

Question 8.
Then she took a tiny scrap of dough,
And rolled and rolled it flat;
And baked it thin as a wafer,
But she shouldn’t part with that.

(a) This time the lady took a very amount of ……….. and rolled it.
Answer:
small, dough

(b) The cake has been compared to a …………
Answer:
water

(c) The lady couldn’t even give that thin piece of cake to the Saint. (True/False)
Answer:
True

(d) The antonym of ‘part’ is …………..
Answer:
‘meet/acquire’

Question 9.
For she said, “My cakes that seem too small
When I eat of them myself
Are yet too large to give away.”
So she put them on the shelf.

(a) ‘She’ in the above lines is the ……….
Answer:
greedy woman

(b) When she herself eats the same cake, it appears too
Answer:
small

(c) It can be concluded that, the lady was selfish and miserly. She had no compassion for anybody. (True/False)
Answer:
True

(d) Pick the pair of opposites used in the above lines
Answer:
‘Small-large’

Question 10.
Then good Saint Peter grew angry,
For he was hungry and faint,
And surely such a woman
Was enough to provoke a saint.

(a) The behaviour of the woman made Saint Peter
Answer:
angry

(b) He was actually feeling very
Answer:
hungry

(c) The woman’s attitude made Saint Peter smile. (TVue/False)
Answer:
False

(d) …………….. in the above stanza is the synonym of ‘arouse’.
Answer:
‘provoke’

Question 11.
And he said, “You are too selfish
To dwell in a human form,
To have both food and shelter,
And fire to keep you warm.”

(a) Saint Peter cursed the lady and said that she was ………
Answer:
very selfish

(b) According to Saint Peter, the lady did not even deserve to live like a ……..
Answer:
human being

(c) Food, shelter, fire and clothing are the essential things. (True/False)
Answer:
True

(d) The antonym of the word ‘selfish’ is ……
Answer:
‘kind/generous’

Question 12.
She had a scarlet cap on her head,
And that was left the same
But all the rest of her clothes were burned
Black as a coal in the flame.

(a) By now, the woman got turned into a …………..
Answer:
bird/woodpecker

(b) The literary device in line 4 is …………
Answer:
Simile

(c) Her greed was responsible for her condition. (True/False)
Answer:
True

(d) ‘Scarlet’ means …………..colour.
Answer:
‘red’

Leave a Comment