A House is not a Home Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

In this page you can find A House is not a Home Extra Questions and Answers Class 9 English Moments, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

A House is not a Home Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

A House is not a Home Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why did the author feel isolated in his new school?
Answer:
After passing the junior high school, the author joined a new school. He was very popular among his old teachers and friends in the old school. But in the new school, he had to restart as a fresher. He did not have any friend there. So he felt isolated in his new school.

Question 2.
Why did the author visit his old school? How did his teachers encourage him?
Answer:
He could not adjust himself in the new school. He missed his old teachers and friends so much that he would go back and visit them. They encouraged him to get involved in school activities so that he could meet new people and make new friends.

Question 3.
Why did the author love his cat so much?
Answer:
The author had a pet cat which was his constant companion and a source of entertainment. He was fond of her and could never think of living away from her. He had a special bond with her because he had rescued her when she was a small kitten.

Question 4.
On seeing the house on fire, what did the author do?
Answer:
His house caught fire and soon the whole roof was engulfed in flames. The author was shocked but he showed his presence of mind and ran out to the neighbours to call the fire brigade.

Question 5.
Why did the mother run back into the house for the second time?
Answer:
His mother wanted to collect letters and pictures of her late husband. These were very precious to her. They were the only things that she had as her husband’s last memory. She did not want these precious memories to go into the flames. So she ran back into the house for the second time.

Question 6.
Why did the firemen hold the author?
Answer:
The author loved his mother too much. He saw his mother running into the burning house. He was emotionally charged and tried to follow her. The firemen stopped him forcefully, otherwise he would have jumped into fire. He could have lost his life.

Question 7.
What happened to his mother who had run into the burning house?
Answer:
In her efforts to collect the pictures and letters of her late husband, his mother entered the burning house and inhaled a lot of smoke. She fell unconscious. The firemen rescued her and she was put on oxygen mask. Soon she regained her senses and became all right.

Question 8.
How did the author feel when he went to his new school after the fire accident?
Answer:
One day after the fire accident, the author’s mother asked him to go to school. He did not have proper clothes and shoes as they all were burnt in the fire. He felt embarrassed in his weird clothes. He felt as if he was an outcast. He felt so depressed that he just wanted to curl up and die.

Question 9.
What were the only things not destroyed in the fire?
Answer:
The fire had destroyed everything in the house. If something was not burnt, it was destroyed by the water and chemicals used to extinguish the fire. The only things that were saved, were the photo albums, documents and some other personal items that the mother had managed to bring A out.

Question 10.
Why could the author not get money from the bank? How did they manage the funds?
Answer:
Everything was lost in the fire. There was no cash, no credit cards or even any identification which could enable them to withdraw money from the bank. Everything had gone up in smoke. They borrowed some money from the grandparents.

Question 11.
How did the author get rid of his feelings of loss and tragedy?
Answer:
His new friends in the new school and the kindness of the lady, who returned his cat, helped the author in getting rid of his feelings of loss and tragedy. He regained confidence. Now he wanted to live happily in. his new ‘home’.

Question 12.
What three things made author’s house ‘a home’?
Answer:
The fire tragedy changed the author’s life. He was so depressed that he did not want to grow up and wanted to die. But his reunion with his cat, his new friends in the school and his new house made his house ‘a home’ where he could live.

A House is not a Home Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Describe the author’s love for his cat. Do you also have the same feelings for your pet?
Answer:
When the narrator lost everything in the fire, he did not cry but when he realised that his cat was missing, he broke down in tears. He used to visit his old house every day hoping to find his missing cat. A month later a woman contacted him and gave him his cat. On seeing the cat, he leapt up ‘and cried into that beautiful orange fur.’

He was very happy. He forgot about the loss caused by the fire. He remarked, ‘My cat was back and so was I’. It reveals the love for animals. Yes, I also have the same feelings for my cat. I can’t live without her. Whenever she is out of sight, I become restless. I take very good care of my pet cat ‘Pussy’.

Question 2.
How did a wonder woman bring happiness back in the life of the author? Making someone happy by our deeds is the best service to God and his creation. Do you agree?
Answer:
Making someone happy by our deeds is the best service to God and his creation. In the story, the author lost his cat whom he loved the most. After the fire, he could not find his cat anywhere. He broke down and cried bitterly. In fact, when the fire broke out, the cat was so scared that it had run away about a mile and lost its way home. A kind lady found the cat and tried to contact the author over the phone. But all the phone lines were out of order due to the fire. At last, the lady located the address of the author. She gave him his cat. The author was extremely grateful to the wonder lady who had given him a new l,ease of life.

Question 3.
Write a brief character sketch of the author. What impresses you the most?
Answer:
The author is a bright, loving, affectionate, sensitive and emotional boy. He is academically bright and popular among his old teachers and old class fellows. He actively participates in the activities. He feels lonely and lost in the new school. After the fire tragedy, he feels isolated and depressed at the loss of his cat and house. His emotional and sensitive nature makes him cry. He loves his mother too much.

He displays the value of gratefulness. He is grateful to the lady who brought his cat back. He expresses his gratefulness to his class fellows who supported him in school. His love for his mother and his cat, his attachment to his old school and teachers are some values that have impressed me.

Question 4.
The author in the lesson. ‘A House Is Not a Home’ had lost everything in the fire. Everyone in the school felt concerned and helped him. Their selfless love and concern touched his heart and changed his misconception about people. Do you agree that selfless love, concern for someone, compassion and gratitude one should always imbibe in one’s personality? Elaborate taking the examples from the story.
Answer:
The author in the Lesson ‘A House Is Not a Home’ has lost everything in the fire. Everyone in his new school felt concerned for him. They offered all sorts of help to him. The selfless love and concern touched his heart and changed his misconception about people. He was not comfortable in his new school. He never thought that one day he would get all attention in the school.

But when he got love and affection there, he changed his opinion. Selfless love and concern are the values that can win anybody. Courtesy, help and concern bring people closer. The lady who brought the cat back to the author appeared to be an angel to the author. The teacher and the students who helped him were just like the messengers of God for him. Selfless love, concern for others, compassion and gratitude are the values that make a man a perfect human being.

Question 5.
“This was not the kind of attention I was looking for.” He did not want sympathy, Jie wanted self respect and recognition. What kind of attention did the author get in his new school?
Answer:
The news of fire reached his school. Everyone was aware of his plight. All the teachers knew about his hardship. His classmates also gave him sympathetic looks. The author felt embarrassed as if somehow he himself was responsible for his plight. He remarked, “This was not the kind of attention I was looking for.” Yes, the author did not want any sympathy.

He had a misconception about his new school and the new teachers. But he was not right. They had selfless love and concern for him. The author realised that he was not under any obligation. It was a true human gesture for him. The story teaches various values that all of us must imbibe in our life. Consideration and concern for others, cooperation, compassion, friendship, fellow feeling and gratitude are some of them.